Oare ultimele cuvinte ale intregului film - "Te rog sa nu mai vorbim
niciodata despre asta" - ce alt inteles pot avea daca nu cumva tocmai ca "Am facut cea mai mare tampenie posibila din viata!" ??
Tocmai in sensul asta nu sunt de acord chiar intru totul cand se spune ca cele doua fete pun la cale si duc la "bun sfarsit" uciderea propriului prunc...
Tocmai fiindca - zic eu - e vorba pan' la urma, de...trei fete si nu doar de doua!
Adica daca Gabita ramane una si aceeasi de la inceput si pana la sfarsit (ca sa nu zic ca persevereaza si face progrese in stilul ei de viata) apoi Otilia* - chiar nimeni nu a bagat de seama? incepe povestea intr-o postura, alaturi cu trup si suflet de Gabita, dar o termina intr-o cu totul alta postura, cea opusa!
Atat fata de Gabita cat si de Adi si de...toti si de toate!
Astfel ca la final avem de-a face cu o noua Otilie!
O Otilie care isi da seama pentru prima data (incepand cu socul vederii cadavrului insangerat al fatului) ca ceea ce-a facut se cheama pur si simplu... crima. (In sensul asta n'as da dreptate americanilor! Decat ca poate ca acolo toata treaba asta trebuia sa fie mult mai explicita? Dar nu e defel in stilul lui Mungiu)
Si'si mai da seama Otilia asta din final, ca dupa ce ca toti derbedeii in frunte cu Adi si terminand cu Bebe nu stiu decat se le...calareasca, apoi tot ele singure trebuie sa traga toate ponoasele - mergand chiar si pana la...puscarie!
Tocmai prin coborarea, injosirea asta infernala, Otilia e singura din toata povestea care se salveaza ridicandu-se in final deasupra...tuturor: adica la...adevar. Adevarul care elibereaza. Si care e si Calea si Viata (de-aia am si spus ca'i si cea mai perfecta candidata la sinucidere - dat fiind mai ales ca nimeni nu are habar de cea mai mare carte postbelica, Jurnalul lui Steinhardt, unde e scris: "Moartea este poarta vietii!")
Si tocmai treaba asta'mi pare ca nu a mai aratat'o nimeni - cu toate ca e vorba chiar de - ceea ce numesc romanii - bomboana de pe tort!
Fara de care 432 n-ar mai fi fost nici pe departe incununat in lumea'ntreaga cu-atata succes!
Ceea ce nu'nseamna ca n'au simtit'o cu totii!
Si toate disputele inversunate pe tema Otiliei - daca e o "fata rea" sau o "fata buna" (ca doar n'ai cum sa fii bun de vreme ce nici macar calatoria pe autobuz nu'ti trece prin cap sa ti-o...achiti, mai ales intr'o asemenea zi incarcata cu probleme**!) se trag tocmai de aici, din neintelegerea schimbarii radicale prin care ea se salveaza - in ultima clipa!