View Single Post
Old 18 Jan 2008, 17:06   #72
vladvaidianu
Senior

vladvaidianu

@mel
Quote:
trebuie sa te felicit pentru cea mai pertinenta si mai percutanta critica a filmului, nu numai din forumul asta si nu numai din tara asta!

thx much! dar sa sti ca nu intentionam sa critic. voiam doar sa incerc sa/sa-mi explic de ce filmul nu prinde pe aici. mai mult, nu voi incerca niciodata sa il critic (filmul/mungiu) pt ca 432 imi place si e rodul unui efort pe care nu as putea sa il tratez altfel decat cu respect.

in ultimele luni am citit cam tot ce mi-a picat sub ochi despre 432 si am observat o polarizare accentuata a "publicului". cred ca lipsa motivatiei avortului ii face pe spectatori sa caute comparatie in experientele personale si sa umple acest gol cu ce stiu si ce pot. e foarte interesant cum filmul are un debut deschis si asta creaza un final deschis...felurite interpretari si atitudini.

@coshova

Quote:
vladvaidianu a scris:
Quote:
pot presupune ca cel mai deranjant lucru pt publicul american e lipsa oricarui motiv... de ce o studenta tanara si draguta ar vrea sa avorteze?

De ce nu ?
La propozitia de mai sus pur si simplu nu-i inteleg logica - decizia de a avorta e normala doar la persoanele de ~35 de ani ca in episodul ala din "Sex in the city" ( ca sa dau un exemplu )?

decizia de a avorta e normala la oricine dar pesupune niste calcule anterioare, motive mici/mari samd. cred eu ca orice femeie care avorteaza are cel putin un motiv. pe al gabitei nu il vad dar cunoscand situatia dinainte de 89 pot presupune ca daca m-as aseza langa ea si i-as asculta gandurile ala wings of desire as auzi treburi de genul:"de afla tata ma rupe in bataie; ce-o sa zica lumea, colegii, vecinii?;cum si cu ce il cresc? ce ma fac cu examenele?.......". pe parcursul filmului nimic din interiorul povestii nu justifica asumarea tuturor riscurilor (foarte mari de altfel). mai mult personjul Gabita nu e prea implinit (plat ar fi prea mult sa spun). e doar o capritza dragutzica si prostutza. asa ca filmul nu e prea credibil pt outsiders. cei mai multi pot intelege solidaritatea feminina punctata de cateva ori in film dar nu pot intelege ce o frige atat de tare pe Gabita sa isi asume "puscaria" si restul dansului. astfel de creaza un efect de fuga in jurul cozii:" if it's so dangerous why she would wanna abortion in the first place?" care nu face altceva decat sa plaseze "dezumanizarea societatii sub ceausescu" undeva mult in afara gandurilor publicului mediu de la america.

Quote:
cita responsabilitate are tinara din "Requiem for a dream" care e revoltata ca parintii ii "ingradesc libertatea" si pe tema asta ii detesta, dar ajunge sa fie facuta posta si sa suga biiip pentru citeva doze de drog ? Cita responsabilitate are pustoaica din "American Beauty" care e gata sa "fuga in lume" cu un coleg cam dilimache si care e dilar de droguri ? Cit de tare e luat la bascalie tocmai spiritul de competitie impins la absurd in "Little Miss Sunshine" ? Toate fiind exemple din cultura despre care vorbeai ca ar limita perceptia filmului "4,3,2" - nu ?

hm...ne intindem dar incepe sa imi placa si azi am timp.
american beauty
bighidoaica e gata sa o tuleasca cu dudul ala pt ca dincolo de droguri (iarba e mai populara la america decat berea asa ca il face si mai cool ) e singurul uman si cu care ea poate comunica. e mult mai uman si mai fit for her decat crizata de masa si diliu de tacsu care i-ar rupe flo-ci la pretenesa. peste toate astea amricanii cam pleaca de langa parinti de pe la 17-19 ani.
so, cel mai responsabil si mai echilibrat in tot filmul e chiar dudul din vecini iar a pleca deacas la 17 ani e mai degraba o actiune curajoasa si nu prea poate fi interpretata a fuga.
requiem
drogurile paici sunt foarte populare. cam toti baga pana la o anumita varsta...iarba, ex, powder, her, lsd, meth... pare ca e mai grav sa bei o bere pe la 17 ani decat sa tragi doua fumuri. dintr-o experienta indirecta pot spune ca si poltia daca te prinde cu iarba pt consum propriu iti cam da drumul. depinde doar ce culoare ai. asa ca din start drogurile nu prea trec la iresponsabilitati grave
apoi acolo lucrurile se petrec gradat. o bunaciune midclass are probleme cu parintii. asta e f comun. iar dupa pasul cu her nimic nu mai tine de ea si oricum numai ea trage consecintele.
in 432 treaba e radicala. un singur pas pune in pericol viitorul Gabitei si al prietenei ei si presupune si o "crima" (c-asa le place unora sa spuna).
hm...pt a face acel pas mi se pare mie ca iti trebuie macar un motiv mai serios.
miss sunshine
cel mai critic film la adresa societatii americane e probabil south park. dar exista un echhilibru. multi critica extremele dar aprope toti "imbratiseza" o anumita scara de valori.

Quote:
Pe undeva am impresia ca dai o tenta ideologica si relativizezi cam prea tare perceptia posibila a filmului pe care eu am impresia ca dl. Mungiu l-a structurat cum l-a structurat ( si aici e poate pacatul sau de baza pe undeva ) tocmai pentru a fi cit mai usor receptat "in afara".

could be. dar ma intereseaza mai tare cum se vinde filmul. daca ma uit la trailerul de pe apple pot crede ca sub hatisul de telefoane si clue-uri ceva groaznic se intampla. si chiar se intampla. doua fete "omoara" si arunca la tomberon un "copilas" iar chestia asta daca nu e motivata si orice alternative retezate pare a fi doar o "crima inutila". asa ca nu ma mira atitudinea vaticanului desi cred ca ei ar avea haine mult mai murdare de spalat si ar fi mai bine sa stea cu nasul in laturile lor.
structura nici pe mine nu ma da pe spate dar asta se vinde mai usor. pacat ca nu e perfect motivata (citizen ruth)

cred ca filmul ar merge perfect in pachet cu decreteii.
vladvaidianu is offline   sendpm.gif