Originally Posted by mirodoni:
...Despre Filmul lui Mungiu s-a scris si inca se mai scrie, si tot mai e ceva de adaugat..."
|
:? Bine spus, @Mirodoni! Mai ales ca ceva-ul asta s-ar putea sa fie tocmai lucrul cel mai important, adica taman tema principala a acestei povestiri - despre care inca s-a vorbit cam putintel*! (Ca sa nu zic...deloc)
Ce vreau eu sa adaug este ca filmul lui Cristian Mungiu nu este asa cum a fost prezentat de autor, critici, paracritici, sau Vatican. Nu este un film despre solidaritate, un film care sa ne faca mai buni...
|
Crezi? Uite ca pe mine m-a facut! Mai bun zic...Adica nu stiu daca mai bun sau mai rau - dar stiu ca m'a schimbat, mai exact, m-a trezit!
Nici dac'as fi luat o...sfanta bataie, nu cred ca m-as fi trezit asa!
...Din punctul meu de vedere, ca simplu spectator, este un film despre o tanara inconstienta, atat de inconstienta incat nu stie nici cand a ramas insarcinata, nici cu cine, nici de ce...
|
Foarte adevarat. Si eu am sustinut** acelasi lucru! Dar numai pana acum doua-trei zile! Fiindca totusi...povestea asta plurivalenta mai are inca o tema - cea mai importanta: enigma - se afla la...OTILIA!
Nunta nene, ce'i cu nunta!? Chiar nu'ntelege nimeni de ce si-a incheiat Mungiu (incheiere pe care-ar semna-o oricand un...Bunuel sau un Antonioni) intregul film prin acea nunta din final?!
Nu stie nici cum se face un avort, si nu stie nici macar ce risca. Nu e o victima, cum o vrea Mungiu, si in nici un caz a comunismului.
|
Asta e! Felicitari! Iar eu nu vad si nu cred ca Mungiu ar fi vrut asa ceva! Dimpotriva: nu'i atat Gabita victima comunismului cat mai degraba...viceversa, comunismul e victima Gabitelor!
In acest film este un personaj negativ in cel mai adevarat sens al cuvantului. Cel putin asa rezulta din comportament si fapte, puse in carca de catre scenarist. Profita de prietena ei, care o ajuta constienta ca i se putea intampla si ei acelasi lucru. Gabita, insa, dupa ce-si vede sacii in caruta, coboara la restaurantul hotelului, pentru ca i se facuse foame. Nu se gandeste nicio clipa ca prietena ei ar fi putut face apoplexie negasind-o in camera.
|
Excelenta observatia! Nu a mai facut-o nimeni. Poate tocmai fiindca la noi e vorba de'o...obisnuinta :oops:
1. Prima a aratat-o chiar acum Mirodoni - asa cum nu a mai putut s'o aratate nimeni - de la Paris si pana la Chitila: anume ca de cand e lumea si pamantul (si nu doar in...comunismul dambovitean) exista indivizi carora li se pare foarte firesc (in caz contrar suparandu-se de moarte!) ca sa'si bage nasul atat in dulapul aproapelui, dupa sapun, vata, pasta de dinti, cat si chiar in timpul lui disponibil (Gabita+Adi!), ba chiar si'n...libertatea lui (Gabita+Adi!)!
2. A doua tema este (chiar) complementara celei dintai: anume cum ajungi in numele celei mai nevinovate prietenii, de la sacrificarea unor maruntisuri ca sapunul ori pasta de dinti, la sacrificare propriului...trup, a propriei integritati si chiar si-a propriei libertati!
3. A treia este tema...nuntii.
Care...de ce dracu'o fi asa de grea - nu pot pt. ca sa pricep
**
http://www.ziare.ro/forum/viewtopic....sc&start =345