Ma bag si eu aici in seama - la un secol dupa alte comentarii. :oops:
Filmul nu e rau, dar nici bun. As zice mai degraba asa ... un fel tentativa necesara ( reusita tehnic, dar care trebuie depasita neaparat! ) in directia unui tip de filme ce "nu s-au prea facut in Romania".
Originally Posted by Alex Leo Serban:
si mai e ceva: e pt prima data cind o comunitate (aia tiganeasca, cu mafia ei cu tot) e adusa pe ecran - credibil! - intr-un film romanesc...
|
Termenul "credibil" banuiesc ca inseamna aici de fapt ceva de genul : "
in conformitate cu sterotipurile acceptate acuma despre mafia tiganeasca" - nu ?
Pe undeva zic ca aici e un defect fundamental al filmului : ca vrea sa imbine pe undeva "analiza/prezentarea sociala" a mafiei tiganesti
(*) cu un film de actiune pur-singe. Si chestiile astea doua de fapt nu se prea pupa. Poate gresesc eu - dar asta e impresia mea. Poate la a doua vizionare o sa mi-o schimb ...
Acuma despre interpretarea unora cum ca filme de genul asta arata "
Realitate" cu majuscula ... nu mai comentez - imi aduc aminte ce mindri erau golanii din zona unde-am copilarit cum ca ei "traiesc
Viata adevarata, nu ca restul ... " ( adica se faceau pulbere de beti cind apucau, bagau cite un "
viol de voie" cu cine stie ce rapandula si - cireasa de pe tort ! - se bateau periodic cu aia din cartierul vecin cu pari si lanturi ) ...
(*) Marturisesc ca aici am dubii de ce a fost nevoie de asta. Cred ca sunt posibile doua variante :
- un efort "inocent" de a familiariza privitorul cu un segment al "realitatii" pe care se presupune ca nu-l cunoaste - desi e discutabila premisa, stirile TV si articolele din ziare pe temele exceselor diversi bulibasi ( de la botezul nepotului lu' Fane Spoitoru' in Casa Poporului pina la casatoria nepoatei de 12 ani a adevaratei Mame Omida :lol: ) au facut deja asta.
- o tentativa cam bulangista de a puncta pe principiul "Am fost primul care am facut un film despre tiganii mafioti si macar de-aia trebuie sa ma bagati in seama si peste 10 ani"...