View Single Post
Old 09 Jan 2008, 18:56   #1250
gheorghe orban si baba
Senior

gheorghe orban si baba

Re: Corbusier si vila Savoye

Originally Posted by distroe:
nu e locuibila pentru ca era prea avansata pentru tehnologia care exista pe vremea aia - adica nu existau termoizolatii, geamuri termopan, finisaje uscate nemaivorbind de automatizari casnice. Altfel vila Savoye, ca proiect si model , e perfect locuibila. Si respecta si proportiile clasice, cu toate ca e o lucrare moderna - adica casa sa aiba postament, etaj principal , si coronament deasupra. Ceea ce nu inseamna ca arunc in arhitectii postmoderni sau deconstructivisti - ma refer aici pe langa Gehry si Eisenman si la Zaha Hadid, Bernard Tschumi, Coop Himmelblau sau Thom Mayne, care au filosofia lor spatiala ( Derrida) si vad lucrurile in cu totul alt soi).Si ca sa intelegi ca se construiesc si azi case ca Savoye da un search pe Google images dupa Campo Baeza si dupa Souto de Moura.
Ai sa vezi o arhitectura superba.

raspund tarziu pt ca tocmai am vizionat o semi-panarama de film (atonement). acum: glumele astea cu piano nobile si coronament sunt bune pentru 'arhitectura pentru toti'. ca sa nu ma mai refer la gips-cartoane, termopane si pluviteci. ma astept la niste judecati mai mature de la tine. pe fond insa, ai dreptate.
si, pls, va rog sa nu mai pomeniti de deconstructivism in arhitectura - nu exista asa ceva decat pentru neofitii care trebuie sa catalogheze totul intr-un 'ism. da, ai sa-mi spui ca toti cei mentionati de tine au fost prezentati de ph johnson intr-o expozitie la moma care se numea 'deconstructivism'. si ca eisenman s-a inhaitat cu derrida la chora l works. dar zaha hadid e o artista, ca si gehry, care sculpteaza numai forma; morphosis si coop h. sunt niste baietzei frustrati care pozeaza in avangardisti sub umbrela marilor corporatii; tschumi n-are alta legatura cu decon.-ul decat ca a castigat concursul pt la villette, adik ala la care a lucrat eisenman cu derrida,etc. all in all, toti sunt niste frumosi zglobii ai anilor '80, care nu pot fi inclusi in aceeasi palarie decat cu forta ignorantei.
trei, si mie imi place campo baeza, dar neocorbusianistii sunt altii - domnu'als, google some more: richard meier, new york five, john hejduk.
gheorghe orban si baba is offline   sendpm.gif