Mai intai despre Cristy (CTP)
CTP parca a pandit/asteptat vorbele lui Mungiu pentru a trimite in derizoriu cel mai glorios regizor si film romanesc all time (imi pare rau pentru cei care au fost si cei care vin in aceasta meserie…). Este tipul de reactie exagerata, stranie, care tradeaza o persoana… complexata, terorizata de idea ca trebuie sa fie intotdeauna originala si superinteligenta... Imi amintesc ca notatiile lui CTP la “432” erau pozitive, dar ascundeau parca un scrasnet, o parere de rau ca trebuie sa se ralieze opiniei ca filmul e bun… Si uite ca a picat momentul sa dezvolte subiectul in registru negativ…
Recunosc ca uneori ma “fura” razvratirea lui CTP – ii place, asculta rumoarea multimii, e popular/populist… - , dar, urmarindu-l linistit, observi ca are si pasaje comice. Asa a patit-o cu comentariul-secure impotriva lui Nichita Stanescu, pentru care a fost “batut” de scriitori (imi amintesc un excelent text semnat de Bogdan Ghiu).
Uite un articol care ma amuza/binedispune -
http://www.evz.ro/article.php?artid=336216
Un american este invidios pe un roman - Julian Schnabel (Scafandrul si fluturele – Cannes 2007) spune ca el ar fi trebuit sa ia Palme d’Or, nu Mungiu...