View Single Post
Old 04 Jan 2008, 09:55   #945
Ambra Blu
Banned

Ambra Blu

Originally Posted by Alex Leo Serban:
mai ambrambulik,
confunzi grav tema si maniera d a o povesti...
'formulaic' s refera strictamente la maniera - adik la un film facut dupa retzeta (d unde 'clisheistic' a.s.o.), vezi filme h'woodiene; n-am auzit in viata mea sa s aplice 'formulaic' la subiect - pt k atunci, dragu meu, TOT c exista - riul, ramul - ESTE un clisheu: viatza e un clisheu, amoru e un clisheu, moartea e un clisheu, etc

ziaristule,
nu confund nimic. am zis formulaic, am stiut clar ce am vrut sa sugerez cu asta: ca 432 e un film dupa reteta, facut de un negustor cu simtul pietei. nu am zis nicaieri ca subiectu a fost forjat pina la indobitocire.ca sa vezi cum a ajuns mungiu sa faca filme 'grele', tre sa iti amintesti doar ca, daca nu era puiu sa faca valuri, mungiu habar n-avea cum sta treaba. si, daca nu erau jarmusch si casavettes, nici puiu nu stia cum sta treaba. so on.

in plus, filmu asta (= 432) vbeste dspr avort (kit k, asha cum am demonstrat, NU este 'dspr' asta!); acuma, zi si mie cite filme dspr avort s-au facut in ro (sau in lume, for that matter!)?? si, mai ales, la modu (maniera) asta rece, dedramatizata, in yr face - fara inflorituri ilustrate pe cimp etc etc... departe d a fi un subiect 'formulaic', e(ra) kiar edgy & risky!

reteta este: 'realism', minimalizm, banalitati anodine, cadre lungi, impersonale, redescoperim free cinema-ul caruia ii atasam un easy rig (desi la 432 camera se mai si subiectivizeaza, mai si 'empatizeaza'; daca vrei, fac un efort sa iti explic trick-urile astea). am mai vazut deja toate astea, a zillion times. FORMULAIC. stiam inca din momentu cind am iesit din timpul primei vizionari a acestui film ca nimeni nu o sa pateasca nimic apoteotic de rau, ca asea e in viata, rau' se scrie cu litere mici, si e realist sa nu se intimple nimic dramatic. si, mai ales, asa scrie in reteta: o intimplare bijbiita despre ceva care se termina asea si-asea. ma fut pe el de film.

cite filme cu avort am vazut? patu conjugal, vera drake, palindromes, asta numai asa, ce-mi vine in minte acu'. toate mai bune ca 432.

zici dspr dialoguri k nu sint firesti, sint 'banale'; well, here is news for u: firescu ESTE banal! iar eu, unu, m-am saturat d dialoguri 'meaningful', kre put a 'replici celebre din teatru', ok?

asta s-o crezi tu. firescu' nu e numai banal. poti sa vorbesti nu numai despre saorme, autobuzu 104 sau gabita si gentu'. cind o sa am timp, o sa iti recomand Los lunes al sol, tot un film realist, de data asta despre 'men living lives of quiet desperation', cu niste dialoguri care se pisa pe 'de unde iau si eu un kent'. si, ca tot vad ca tipi p-aici ca o leoaica ranita aparind jegu' de 432 pentru realism, iti dedic o birfa de culise: parul pubian al Gabitei e o mesa prost pusa, recoltata din podoaba capilara a unui membru din echipa de filmare.

halal realism.

ps: iar despre sean penn fiind o 'peezdah' si partea trupului, ma tem ca ori am fost eu prea subtil, ori ai refuzat sa pricepi ce ti-am zis acolo. cred ca, totusi, nu ai inteles. in rest, o mie de mungii nu fac cit un sean penn.
Ambra Blu is offline   Reply With Quote sendpm.gif