Trecerea la cele vesnice a marii noastre actrite Clody Bertola m-a determinat sä dau un Google, pentru a întocmi un scurt memorial. Printre altele, am ajuns si aici:
http://agenda.liternet.ro/articol/13...-pierduta.html
(Articolul nu mai e de mult "al zilei" - dar bate filmul de departe!)
O scrisoare pierdutã
Lucian Pintilie
Dilema Veche, noiembrie 2004
Preambul: Acest articol nu îºi are locul aici. Acest articol ar fi trebuit sã nu existe. Acest articol aratã cã nu ºtim sã protejãm - sau mãcar sã respectãm - pe acei puþini oameni de valoare pe care îi avem. Acest articol a fost postat cu tristeþe ºi cu speranþa cã situaþiile acestea nu se vor mai putea repeta. Acest articol e un semnal de alarmã.
(Redacþia LiterNet)
Bucureºti, 21 iunie 2004
Stimate Domnule Ministru Miron Mitrea,
Am trãit, cîteva zile înaintea catastrofei de la Mihãileºti, o întîmplare stranie pe care cu întîrziere v-o comunic.
Deasupra Bucureºtiului se stîrnise un potop, din acelea care tot mai des îneacã mahalalele ºi subsolurile blocurilor noastre dragi, fãrã burlane ºi fãrã scurgere ºi care supravieþuiesc numai prin eroicã încãpãþînare.
Departe de catastrofã, la Buftea, în deplinã securitate, urmãrind cu o bericã în faþã, la televizor, imagini ale potopului, se afla ostenit dupã o zi de muncã asistentul meu, domnul Mihai Lazãr, cînd deodatã mobilul sãu - de al cãrui numãr secret el este foarte mîndru - sunã. (Reproducere aproximativã a dialogului.)
- Dl. Mihai Lazãr?
- Da.
- Asistentul domnului Lucian Pintilie?
- Da.
- Aici este Ministerul Transporturilor, Construcþiilor ºi Turismului.
- Da. Cu ce vã pot ajuta?
- Vã informãm cã din apartamentul doamnei Clody Bertola curg prin tavan picãturi de ploaie în apartamentul doamnei Ecaterina Oproiu Murgescu.
- Vã mulþumesc pentru informaþie... Aº vrea sã vã întreb însã în ce calitate intervine Ministerul Transporturilor, Construcþiilor ºi Turismului pentru a semnala aceastã infiltraþie, care este strict de resortul administraþiei blocului? Se ocupã ministerul dvs. cu reprezentarea intereselor doamnei Ecaterina Oproiu Murgescu?
- Eu sînt secretara... (Efect de furtunã care tulburã percepþia sonorã.) Vã rugãm sã interveniþi imediat sã opriþi aceastã scurgere...
Dialogul mai continuã cîteva minute, apoi moare de la sine, ceþos din pricina acestei confuzii de nerisipit. Ce are Ministerul Transporturilor, Construcþiilor ºi Turismului cu Ecaterina Oproiu Murgescu?
A doua zi, mã întreb, secretara cui o fi fost funcþionara care a telefonat? Numele cui a devenit indescifrabil din pricina bubuitului tunetului? Îmi trece mie ceva prin minte, dar mã opresc stînjenit. Nu se poate, o astfel de porcãrie nu mai e posibilã azi. Alung gîndul pervers. Hai totuºi sã-i scriem domnului ministru cîteva rînduri. Despre cu ce se ocupã funcþionarii lui, nu în timpul liber ci în timpul serviciului, cînd din reflex securistic scot din cui ºi agitã biciul oficial. Întîrzii o zi, douã cu scrisoarea - se produce catastrofa de la Mihãileºti - unde peste cranii ºi falange se toarnã rapid asfaltul european, pentru a ajunge cît mai repede, acolo la ei, acasã, ca sã se verifice la faþa locului, prin suflul exploziilor noastre artizanale, româneºti, stabilitatea mult lãudatã a catedralelor lor. ("Bãga-mi-aº picioarele în catedralele lor" - vã amintiþi replica din Balanþa, nu?)
Tragedia macabrã mã inhibã însã. Renunþ sã vã mai trimit scrisoarea. Totul reintrã în normal, adicã în obscenitatea cotidianã, cum spune Pleºu. Se orchestreazã þambalurile pentru lupta electoralã. Gata. S-a uitat.
Iatã însã cã acum cîteva zile, în mod absolut întîmplãtor, aflîndu-mã în preajma unor funcþionari de la Ministerul Transporturilor, Construcþiilor ºi Turismului, gîndul cel rãu mã încearcã din nou.
- Spuneþi-mi, nu lucreazã aici la dumneavoastrã la minister, fata Ecaterinei Oproiu Murgescu? - cred cã Ileana o cheamã.
- Ba da, lucreazã...
Pãlesc. Va sã zicã gîndul meu murdar pe care l-am izgonit în ºuturi pentru cã "o astfel de porcãrie nu mai e posibilã azi" era ceva drept. O asemenea porcãrie existã, se practicã, funcþioneazã. Un funcþionar, un slujitor al statului, furã ºi se foloseºte de semnele oficiale ale puterii de stat ("Aici este Ministerul Transporturilor, Construcþiilor ºi Turismului...") ºi astfel oficializat prin imposturã, dã dispoziþii pe care locatarii blocului unde locuieºte mama!! fetei funcþionar (probabil superior) al Ministerului Transporturilor, Construcþiilor ºi Turismului trebuie pe loc sã le execute. ("Opriþi imediat scurgerea!")
Rãposata securitate n-ar fi îndrãznit niciodatã sã foloseascã asemenea procedee primitive ºi compromiþãtoare. (Pãi ºtii tu cine sînt - de fapt - eu?)
Deocamdatã nu doresc sã fac publicã aceastã afacere lamentabilã ºi - repet, foarte compromiþãtoare. (Sînt convins cã vã daþi seama.)
V-o semnalez înainte ca afacerea sã se malignizeze ºi cînd compromiterea ministerului mai poate fi încã evitatã.
Pentru ca sã înþelegeþi natura sfidãtoare a abuzului, am sã vã mai dau cîteva detalii.
Acþiunea se petrece într-un imobil - bloc care aparþine prin moºtenire doamnei Clody Bertola - soþia mea. Ea a refuzat din omenie sã-l revendice, pentru cã majoritar este locuit de pensionari. Doamna Clody Bertola a revendicat un singur apartament din tot imobilul - cel de la etajul 1, locuit altãdatã de pãrinþii sãi ºi dãruit de puterea comunistã doamnei Ecaterina Oproiu Murgescu. El este plasat sub cel care i-a aparþinut din totdeauna doamnei Bertola, la etajul 2 ºi de care naþionalizarea nu s-a atins. Doamna Clody Bertola a cîºtigat prin proces apartamentul de la etajul 1.
Pierderea acestui proces a provocat o furie istericã în familia Murgescu. Asemenea telefoane, ca cele pe care le-a primit asistentul meu, sînt expresia acestei isterii. [De altfel ºi în antractele procesului - funcþionara dvs. (superioarã presupun), moºtenitoarea care va sã zicã, a avut manifestãri extrem de pãtimaºe, de aceiaºi naturã istericã.] S-ar putea ca aceastã isterie sã se potoleascã, urmare a unor sfaturi bune, dar s-ar putea ºi ca aceastã identificare nebuneascã a unor persoane private (mamã + fiicã) cu instituþii ale statului, prieteni politici omnipotenþi, sã continue, sã se dezvolte ca o tumoare necontrolatã.
Este acesta un nou început sinistru, un nou val de abuzuri ale statului comunist reciclat?
Cu toatã stima,
Lucian Pintilie
Bucureºti, 9 iulie 2004
Stimate Domnule Ministru Miron Mitrea,
O simplã politeþe electoralã v-ar fi obligat sã rãspundeþi la scrisoarea mea din 21 iunie 2004, bon de înregistrare nr. 026574.
Mutismul dvs. mã elibereazã de orice promisiune de discreþie privitoare la abuzurile rãsfãþatei dvs. baronese, Ileana Murgescu (Oproiu?).
Cu stimã prudentã,
Lucian Pintilie
P.S. Acum 5 minute (ora 11,55 - 9 iulie 2004) am aflat numele exact al baronesei dvs. Numele exact al fetei ECATERINEI OPROIU MURGESCU este ILEANA TUREANU - arhitect - ºi funcþia ei este de SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCÞIILOR ªI TURISMULUI.
Vã înþeleg dilema.
Cu multã compasiune,
Lucian Pintilie
5 LUNI MAI TÎRZIU
Domnule Ministru Miron Mitrea,
Dispreþuitor din proastã creºtere, nu aþi rãspuns la nici una din cele douã scrisori pe care vi le-am trimis.
Presupun cã dupã cîºtigarea alegerilor sînteþi (veþi fi) mai relaxat ºi îmi veþi rãspunde - cu o întîrziere de 5 luni, ce e drept - la o scrisoare la care, prin lege eraþi obligat sã rãspundeþi în termen de maximum 30 de zile.
Marþi 30 noiembrie 2004
Lucian Pintilie