Am mai întâlnit un semi-troll, unu' Alex din Titan, zis si "pinkISH", care de asemenea n-a înteles nimic din film, l-a denigrat total, si a încercat sä-l înjoseascä si sä-l insulte. Nu e de mirare, îl cunosc pe individ, e una dintre cele mai fenomenale întruchipäri ale proverbului cu "...e si fudul": agramat, dar se declarä "lingvist"; pervers sexual, obsedat de orgii, nimfete, sex anal si voyeurism, dar homofob "crestin" isteric, �* la Becali; ignorant, dar "telectual"; egocentric si autocrat paranoic, dar se bate cu cärämida-n chept pentru "libertate, democratie", si alte mofturi; etc., etc. E de ajuns ca unul ca el sä înjure ceva, ca sä stii cä acel ceva (sau ineva) e de cea mai bunä calitate.
Revenind la topic: scenariul de la "432" are un dublu avantaj: nu numai cä e excelent scris, dar a avut si sansa de a fi valorificat printr-o regie pe mäsurä; are unele mici lacune, cäci nimic nu e perfect, dar care tin de un dozaj farmaceutic. Totodatä, nu stiu (pentru cä nu l-am citit încä),în ce mäsurä unele lucruri scrise în scenariu au fost modificate sau ameliorate la filmare si/sau montaj, dar am unele semnale în sensul ästa; astept o ocazie sä-l întreb pe Mungiu, mi se pare un apect foarte important.
In fine, ca räspuns la întrebarea propriu-zisä: da, este un film cu prosti - receptionerele, mesenii de la petrecere, oarecum nuntasii; alte personaje nu se relevä ca atare, din câte-mi amintesc. Dar e irelevant: "filmele cu prosti" nu constituie o categorie esteticä.
|