cit o fost biletu' la city cinema?
la republica in cj s-or vazut toate microfoanele posibile. nu au calibrat imaginea, au piese lipsa la proiector, nu stiu, dar pe linga imagine, nu aveau reglat nici sunetul. parca au butoaie pe pereti, nu boxe. incep sa ma enerveze cinemaurile din oras, astept si io odeonu' si city cinemau' din malluri. ma enerveaza ideea de a mere din centru cj in afara clujului ca sa vad un film, dar asta estem, macar sa fie o sala de calitate...
filmu' asta mi-a placut. e un recital Denzel, toti par niste diletanti in jurul sau.
ceea ce pare ca stie domnu Scott e ca vremea poeziei gangstericesti s-a cam gatat odata cu mean streets. atunci apunea psihedelia, mai fu o lovitura la finalu lu Taxi Driver (dar asta nu e cu gangsteri), iar apoi cultura pop a trecut spre concept. asa ca dumnealui, regizoru, s-a gindit ca tre sa aduca ceva nou in universul asta al filmului despre mafie.
asa ca a intrat in specificul anilor 90, ca realizare, insa aci e o buba... spune o poveste in cel mai clasic mod, cronologic, fara inflorituri narative... dar mai vira cite-o strinba mtvista din loc in loc. or tocmai aci e o hiba: in anii 90 e un eclectism dubios (pe care unii il numesc aiurea postmodernism) in care se intilnesc toate formele spunerii filmice la un loc, in diverse game tematice atent nuantate (vezi filmele lu' Aronofsky, par ex.). si la Scott am vazut abureli din-astea scoase din montaje mtv, cind se drogheaza aia la greu si el vrea sa scoata poezie (sub)urbana din asta. e ca si cum ai avea o mireasa imbracata elegant, fara sa straluceaasca si ca sa o 'personalizezi' ii pui o imensa pana de cocos in par.
altfel e un film placut. in care, dupa cum spuneam, cam toti actorii de pe platou pot lua lectii dela Denzel!
|