Originally Posted by klein:
Originally Posted by marx:
ai vazut cele doua filme incriminate sau vorbim aiurea?
|
am vazut America America, nu pe celalalt. dar fraza ta era suna asa: spre deosebire de alte filme mai sobre cu subiect asemanator (cele doua exemple), Nuovomondo perturba spiritul solemn, dramatic si moralizator ce insoteste personajele... etc . adica in ce consta comparatia? ca primele filme sunt solemne, dramatice si moralizatoare si filmul italianului ar fi trebuit sa fie si nu e?
|
continui sa ma uimesti cu reinterpretarile, mai ales ca ai afirmat ca ai inteles ce-a scris Gorzo despre film.
deci, in
America, America avem o intreaga compozitie dramatica (drama grecilor si armenilor din podisul anatolian, drama inadaptarii intr-un oras mare-Constantinopol, drama unui tuberculos, drama plecarii spre o alta lume total necunsocuta si drama acestui drum). aproape fiecare poveste ramificata din axul diegezei ne dezvaluie o noua drama. reiterand toate acestea inteleg de ce Gorzo s-a simtit dator sa explice de ce i se pare Nuovomondo o "epopee minimalista", pt ca tema este pretabila pt asa ceva, dar desfasurarea subiectului a fost restransa la "scene de transport". de aceea termenul nascocit de mine - "evropee"- era ironic, in spiritul filmului.
si acum revin la ce-am scris eu:
spre deosebire de alte filme mai sobre cu subiect asemanator (cele doua exemple), Nuovomondo perturba spiritul solemn, dramatic si moralizator ce insoteste personajele...
deci, tema din America, America care se regaseste si-n Nuovomondo nu mai este tratata in context dramatic, letargic, grav ci are un spirit ludic, fabulatoriu, ca o zbenguiala intre copii, cum scria si Gorzo "nu are spirit dramatic pt a fi o epopee".
q e d