Thread: DaKino 2007
View Single Post
Old 21 Nov 2007, 14:05   #2
StefanDo
Super Moderator

StefanDo

prima seara a festivalului dakino, "animata" - era sa adorm - de Flavius (sau Florin?) din Germania la saxofon , a reusit sa ma arunce in copilarie, pe cand urmaream cu sufletul la gura aventurile lui Harap Alb proiectate de pe diafilm pe un cearceaf alb...

sigur nu am fost singurul care a remarcat ca acea panza nu foarte mare pe care am vazut Beowulf ar fi trebuit "calcata" inainte de film, dar s-o lasam balta cu reprosurile si sa ne concentram pe ceea ce inseamna DaKINO de fapt: un festival longeviv, cu filme de prin toata lumea, si care anul acesta reuseste sa prezinte in premiera in Romania cateva din cele mai asteptate titluri ale anului viitor.

Beowulf este doar primul dintre ele. A fost si Jesse James, urmeaza Le scaphandre et le papillon sau Atonement, ca sa amintesc doar filmele cele mai cunoscute. Beowulf o sa revad in conditii mai bune, pentru ca efectele chiar merita. Iar Zemeckis a schimbat poemul si l-a transformat pe Beowulf intr-un erou hiperambiguu, mai mult cu rele decat cu bune, izbavit prin deznodamant si nu neaparat prin faptele sale de arme de-a lungul vietii.

Cine visa cu ochii deschisi la faptul ca Angelina Jolie apare goala in film poate visa in continuare: nu numai ea apare goala, ci cam toata lumea, inclusiv Anthony Hopkins. Sau bine, versiunile lor mocap, pe care Zemeckis sigur le-a modificat vartos pe calculator: e de ajuns sa vezi cateva fotografii cu Jolie (si Winstone), ca sa-ti dai seama de asta. Orisicat, filmul arata excelent, cu auriurile si albastrurile sale fosforescente. Tehnica de captura a miscarii nu este perfecta (uneori personajele arata ca... Shrek ), dar efectele sunt clar principalul atu al filmului si motivul pentru care o sa umple salile de cinema.

Eu unul astept cu mult mai multa nerabdare Le scaphandre et le papillon.