View Single Post
Old 29 Oct 2007, 12:43   #498
StefanDo
Super Moderator
 
StefanDo
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 3,571
99F 4/10 Ai un scriitor teribilist precum Beigbeder si, cu succesul fenomenal (si inexplicabil) al 99F (tradus la noi 199.000 lei), o ecranizare era obligatorie. Fara a fi inventat roata, caci absolut toate ideile lui au fost deja acoperite de Houellebecq, Beigbeder merita totusi respect pentru modul cum a reusit sa fie dat afara de la Young and Rubicam (cu toate compensatiile de rigoare) dupa ce-a publicat acest manifest impotriva lumii publicitarilor. Scrisa foarte prost si lungita, plina de panseuri teribiliste, dar in acelasi timp edificatoare pentru felul in care suntem mintiti de marile companii (studiu de caz Madone - Danone), 99F putea castiga prin ecranizare, pentru ca aceasta era susceptibila sa taie considerabilul balast din carte.

Din nefericire nu se intampla asta si, in loc sa filmeze gen videoclip, cu un voice over sprintar si ritmat, Jan Kounen trage cadre clasice, foloseste un voice-over plat si mort si arunca un soundtrack adormitor (come on, in film apare si obsedanta Yumeji's Theme din In the mood for love - de 2 ori!), facand praf si pulbere putinul pe care-l putea oferi romanul.

In rolul protagonistului Octave Parango, Jean Dujardin face minuni dar nu este in stare sa salveze nimic. Partea proasta este ca francezul de rand, care a dezvoltat o adevarata fixatie pentru teribilismul lui Beigbeder, se inghesuie cu mic si mare la 99F (lansat acum cateva saptamani in Franta), ceea ce convinge producatorii sa filmeze si partea a doua: Au secours pardon. Adus in Romania pentru a sustine lansarea traducerii Iarta-ma! Ajuta-ma!, 99F are toate sansele sa fie lansat si la noi, dar peste cateva luni bune.

Iar sonorizarea de la Elvira Popescu e sub orice critica!
__________________
This is not THE END...
StefanDo is offline   Reply With Quote sendpm.gif