View Single Post
Old 22 Oct 2007, 20:54   #8
saskiul
Senior

saskiul

falling down pizza

daca e sa vorbim despre 'dezastre', tot ce a regizat Dan Pita dupa 1985 (NOIEMBRIE, ULTIMUL BAL, ROCHIA ALBA DE DANTELA, HOTEL DE LUX, PEPE & FIFI, EU SUNT ADAM, OMUL ZILEI, SECOND HAND, FEMEIA VISURILOR) mi se pare de nerecunoscut . eu personal STIU SI VREAU sa ma feresc de ele, de aceea nu le recomand nimanui (chiar daca pe vreo doua-trei dintre ele le mai am si eu in format avi sau video)
pe de alta parte consider ca poporul englez, care a nascocit zicala 'one man's meat is another man's poison' nu a gresit deloc. nu m-as grabi sa-l desfintez (ca regizor, ca artist) pe Dan Pita pentru ca, dupa PAS IN DOI, nu a facut filme asa cum m-as astepta eu sa (mai) faca. cel mult as spune - folosind sintagma plina de malitie a unor jurnalisti de la un cotidian cunoscut - ca este EXPIRAT, dar NU IN SINE, LA MODUL ABSOLUT, CI IN RAPORT cu o mare parte din crezul sau de artist, asa cum reiese din opera sa anterioara, care incepe cu VIATA IN ROZ, APA CA UN BIVOL NEGRU, NUNTA, DUHUL, FILIP - parte din el - TANASE, fragmentar ARDELENII si IOANIDE, CONCURS, DREPTATE IN LANTURI, FALEZE DE NISIP si...PAS IN DOI. period.
este trist, foarte trist acest mod revansard si resentimentar de a incerca sa desfiintezi - fara argumente - un autor, oricate bube ar avea, de a-l denigra 'la gramada', fara nuantare, cu un fanatism demn de o cauza mai buna........dar nuantarea, nu-i asa, presupune DISCERNAMANT, RAFINAMENT, SENSIBILITATE, DORINTA DE A CAUTA FRUMOSUL SI POEZIA, DE A DESCIFRA TAINELE UNEI POVESTI, JOCUL SECUND AL UNUI FILM SI IN ULTIMA INSTANTA DE A TE DESCIFRA PE TINE INSUTI etc. etc. nu toata lumea are aceste insusiri , iar criticii de film - adesea niste neimpacati cu sine in primul rand - sunt si ei oameni ....si tot acolo ajungem: one man's meat is another man's poison.....................