Intrerup putin divagatiile

, pentru ca lucrurile incep sa se precipite la Venetia. Mai este doar o jumatate de ora pana la ceremonia finala si a venit vremea sa spun cam care cred eu ca o sa fie castigatorii acestei editii. Cu 20 din 23 de filme din competitie vazute (dintre care cel putin 7 nu aveau ce cauta la Venetia), sunt aproape sigur ca La graine et le mulet va castiga. Singurul care i-ar putea sufla premiul lui Kechiche ar putea fi Todd Haynes, toata lumea zicand despre I'm Not There ca ar fi "revolutionar". Nu e deloc revolutionar, ci foarte prost, dar este suficient de bezmetic pentru a impresiona juriul, care oricum are foarte putine variante pentru Leii cei mari.
Pentru regie este foarte greu de facut pronosticuri. Eu i-as da lui Ang Lee, dar, dupa Leul de Aur de acum doi ani si cu Zhang Yimou presedinte al juriului, este foarte posibil ca Lust Caution sa se multumeasca doar cu premiul de debut pentru Tang Wei. In carti sunt Mihalkov, desi 12-le sau iese in evidenta numai pentru interpretare, Ken Loach, care ar putea fi in carti pentru Osella pentru scenariu, Kechiche (ca premiu de consolare, daca ia Haynes Aurul). Cel mai tare mi-e frica de Redacted al lui Brian de Palma, unul dintre filmele care nici nu merita sa intre in competitie, dar care a provocat suficiente dezbateri pentru a atrage atentia juriului. Totul depinde de cat de anti-american este acesta si de cat de politic sau apolitic vrea Marco Muller sa pastreze festivalul.
Premiul special al juriului: nu am vazut Rohmer, dar presimt ca o sa i se acorde atentie la aceasta editie a festivalului. In carti ar mai putea fi En la ciudad de Sylvia, un film in care nu se intampla ABSOLUT NIMIC, dar cu hiperatmosfera si suficient de nebun incat sa atraga atentia. Si The Darjeeling Limited ar putea lua premiul special, dar eu unul l-as da lui Jiang Wen, al carui ingenios The Sun Also Rises a trecut cam neobservat prin competitie (ca toti asiaticii, cu exceptia lui Ang Lee).
Coppa Volpi pentru actrita: variantele sunt extrem de putine, dar ies in evidenta Tang Wei (Lust, Caution), Kierston Wareing (It's a Free World...), Cate Blanchett (care ar putea lua numai ca parte a ansamblului de actori din I'm Not There) si Keira Knightley. De fapt nu ies in evidenta, acestea sunt singurele roluri suficient de consistente care ar putea merita Coppa. Eu i-as da-o lui Tang Wei, daca nu cumva i se pastreaza trofeul pentru debut.
La Coppa Volpi pentru actor se schimba tot: ansamblu pentru 12, Tony Leung pentru Lust, Caution, Casey Afleck pentru The Assassination (ar fi ceva, dupa premiul lui Ben de anul trecut), Martin Freeman pentru Nightwatching, Tommy Lee Jones pentru In the Valley of Elah. Eu i l-as da lui Tony Leung, juriul i l-ar putea da lui Tommy Lee Jones.