Observatiile lui Quiet Surfer mi se par de bun-simt, si în linii mari subscriu la pärerea lui.
Fatä de pozitia exprimatä de Rocky, o înteleg în totalitate, o aprob în mare parte, iar acolo unde o dezaprob, fac acest lucru de pe pozitii de empatie.
Evit sä spun mai mult acum, cäci foarte curând vom vedea filmul, dupä care vom putea vorbi în cunostintä de cauzä. Totusi, mä astept (sper, de fapt) sä pot subscrie la acea opinie exprimatä mai sus, conform cäreia "432" nu e un film "despre avort", ci despre probleme umane, psihologice, emotionale, morale si afective mult mai cuprinzätoare - pe care avortul le reunea si le punea în evidentä, prin teribila sa încärcäturä dramaticä si tragicä. Pe de altä parte, nu cred în tabuuri de nici un fel (nici chiar în cele religioase - desi sunt foarte credincios), dar sunt constient de cresterea gradului de dificultate al multor teme si subiecte pe care unii dintre noi, în functie de diverse limite ale acceptabilului adoptat, le consideräm ca atare tabu. Cred cä asta rimeazä foarte bine cu ideea reiteratä de Surfer în final: mai mult decât "ce" si "despre ce" vorbesti, conteazä "cum" vorbesti.
Inteleg, de asemenea, reticenta lui Rocky fatä de a vedea filmul; presupun cä se asociazä cu o eventualä traumä personalä sau familialä din acea perioadä, si se bazeazä cu sigurantä si pe o mare sensibilitate si o profundä moralitate. Respectându-i sine die aceste träsäturi, îmi exprim dorinta de a reusi sä-si depäseascä propriile retineri si a vedea filmul - nu de alta, dar lucrurile pe care le-a spus mai sus sunt importante, si ar fi päcat sä se piardä; evident, ele au nevoie de baza cunostintei de cauzä.
|