redacted e intr'adevar horror, iar In the valley of Elah, desi ar fi avut toate ingredientele (actori, poveste) pentru a fi un film bun (mie chiar mi-a placut Crash), rateaza si el big time. Pacat de Tommy Lee Jones si Charlize Theron (Susan Sarandon are doar doua scene), pentru ca filmul ramane foarte rece, semanand izbitor in anumite aspecte cu Redacted. E clar, cele doua belicoase au intrat in competitie numai datorita celebritatii regizorilor si nu datorita calitatii filmelor. Sincer sa fiu, sunt din ce in ce mai dezamagit de ce-am vazut la Venetia, pana acum nu mi-au placut decat Lust, Caution si Atonement (relativ). Celelalte mult mai putin sau chiar deloc.
De dimineata am vazut Blade Runner - Final Cut. E clar unul din filmele pe care trebuia sa le vad acum zece ani, cand mai putea sa ma impresioneze. Primul lucru bservat: remixarea frumosului album al lui Vangelis. Il ascultam zilnic intr-o perioada, demult, fara sa stiu ceva despre film si nepasandu-mi de asta. In Final Cut au pastrat doar vuiete si clinchete si gonguri si vaiete. Rau! Iar imaginea lui Rutger Hauer, alergand printr-o ruina cu colanti turquoise si un porumbel alb in mana o sa ma haituiasca vesnic...
Vazut si It's a free world... Inceput f. bun, pacat ca deraiaza la sfarsit si se termina in coada de peste. Nu m-as fi dus la Loach daca nu as fi auzit ca Nessuna qualita agli eroi nu este infiorator de prost. Oricum, nu-i nimic de regretat, It's a free world este chiar enjoyable, despre angajata unei companii de resurse umane care gaseste locuri de munca pentru imigranti. Data afara, femeia (o foarte, foarte, foarte buna Kierston Wareing) isi incepe propria afacere, spargand piata cu "servicii" pentru muncitorii fara acte. Bineinteles, totul este ilegal si deci foarte riscant, asa ca lucrurile nu intarzie sa degenereze, dar Loach se concentreaza foarte mult pe atmosfera si personaje, uitand sa termine rotund si destept. In orice caz cel mai bun film de ieri si azi.
Urmeaza Les amours dAstree et Celadon si, diseara tarziu, Cassandras Dream al lui Woody Allen