View Single Post
Old 16 Aug 2007, 10:06   #26
transilvana
Junior

transilvana

raportul

deci dupa cum am promis m-am mai dus sa vad odata 12:08 astazi miercuri la Los Angeles

de data asta am fost 18 cetateni in sala. Din nou, m-am zguduit de ris la scena cu orchestra in studioul TV :-) M-am dus cu un insotitor american, si desi i-a placut filmul nu cred ca l-a inteles. Adica a ris, i s-a parut entertaining, dar mai mult asa, un fel de curiozitate, nu ceva care sa-l afecteze pe el direct si emotional. Am incercat sa-i explic citeva chestii care nu erau traduse bine (sau nu erau traduse deloc) ca de pilda expresia "viata e grea da' trece". N-a inteles-o, sau mai precis am ajuns la punctul ala in care simti ca ai explicat mult prea mult ca sa mai poaa savura cineva gluma. Dar asta mi se-ntimpla tot timpul pe-aici, incerc sa le explic umor romanesc absurd la americani si se uita la mine cu o expresie binevoitoare dar perplexa. Cred ca asta-i o diferenta culturala fundamentala, la care n-ai ce-i face...

am intrebat la cinematograf si mi-au zis ca numarul maxim de spectatori la un show, pina acum, a fost 44. Mi-au zis si ca a mers destul de bine ca sa-l mai tina inca o saptamina - de multe ori filmele care ruleaza acolo, fiind un cinema pentru cunoscatori, nu stau decit o saptamina. Au zis ca-l mai tin si fiindca a avut noroc, ca nu e nici un alt film important care asteapta la rind sa intre acum-acum

daca aude/citeste cineva postingurile astea: nu pot sa explic cit de important este marketingul pentru succesul unui film in tara asta. Imi aduc aminte ca acum vreo 3 ani am vazut un film absolut senzational, suedez, care m- a marcat definitiv si mi-a schimbat viata. Luase un premiu special al juriului la Cannes in 2000 si de-abia prin 20004 a rulat in Los Angeles pentru fix O ZI intr-un singur cinematograf, intr-o simbata, si m-am dus sa-l vad ca auzisem de el - cred ca eram in total 20 de insi in sala. Morala: oricit e filmul de bun si chiar de premiat, tot trebuie sa-i faci reclama (cred ca deja stim cu totii ca bugetul de reclama/marketing/advertising la un film de Hollywood este EGAL cu bugetul de productie...)

ma mai duc sa-l vad si saptamina viitoare, va tin la curent

a, apropo, inteleg perfect ce va sa zica comentariul de dinaintea astuia. despre cum mama de la sfirsit suna fals. Cind am citit scenariul mie chiar mi-a dat prin minte ca de fapt femeia se da drept o mama de soldat mort la revolutie, ca sa-i puna la punct pe astia trei din studio. Si by the way, semnificatia replicii "fiul meu a murit pe 23 decembrie la Otopeni" e complet obscura pentru un strain, cel putin pentru un american. Poate vreunul mai destept si mai citit sa faca vreo legatura ca e vorba de un om care a murit cumva in evenimentele revolutionare. Dar in general nu se-ntelege (desi ramin la parerea mea ca da bine la urechi cu ecou, mai ales la urechi romanesti care se mai si prind de spil)