@Faber:
1) Evident, e vorba de douä-trei vizionäri într-un interval de timp relativ scurt - efectiv, pentru a scrie o analizä completä si judicioasä a acelui film. Altfel, de-a lungul anilor, sigur cä datele problemei se schimbä, perspectiva se ajusteazä, perceptia se modificä... lucrurile devin tot mai putin "matematice" si tot mai "umaniste"...
2) Aici nu mai e "matematic" nici pe-atât. Sunt foarte constient de problema pe care o pui, am meditat ades la ea. Nu cred cä existä vreun räspuns exact, vreo "retetä" - sunt prea multe variabile. Probabil cea mai bunä solutie e un sistem solid de criterii valorice (inclusiv în raport cu oamenii ale cäror opinii conteazä pentru tine), astfel încât sä-ti eficientizezi la maximum, pe cât posibil, selectiile... Am de pildä un prieten (nu-i dau numele, cäci acum îl critic), intelectual rasat, scrie si el pe Liternet - dar a cärui culturä generalä, desi bogatä si profundä, a rämas cu niste lacune uriase tocmai din cauza unor asemenea prejudecäti ("nu-l citesc pe cutare, cä o datä mi s-a pärut agresiv în mod gratuit"... "ce-i aia SF, nu-mi amintesc ca Thomas Mann sä fi scris SF!"... "decât sä risc un autor de care nu sunt sigur, mai bine citesc a zecea oarä un volum din Proust"... "X mi-a spus cä Toffler nu i s-a pärut cine stie ce, si am încredere în opiniile lui, asa cä n-o sä-mi pierd vremea citindu-l"...)
@Lady_mystyque:
Ai dreptate, si tocmai datoritä discrepantelor pe care le-ai avut în vedere (acum precizându-ti-le), am spus si eu cä räspunsul nu are legäturä directä cu topicul, era doar tangential.
@Klein:
Alea unspe mii de ori, pentru o tezä, deja nici nu mai sunt vizionäri propriu-zise, ci eventual luäri la bani märunti pe bucätele, în DVD player (sau video, acu' zece-dooj de ani, sau masa de montaj, si mai demult)... Deja nu se mai pot numära, si ies din sfera discutiei de fatä, tin de "disectia" cinematograficä.
|