Originally Posted by keepwalking:
apropo de Lumini si Umbre....tot il aud pe Florin Calinescu ca a facut o groaza de bani de pe urma serialului...chiar asa de bine era platit?
|
"O groazä de bani" e un fel de a spune. Pe vremea aia, la începutul anilor '80, actorii erau plätiti din ce în ce mai prost. Ura lui Ceausescu contra lor (care din august '83 avea sä ia forma "Dulea"), gäsea fel si fel de pretexte pentru a le reduce plata. (Exemplu: începând tot de-atunci, s-a dat urmätorul ordin de-a dreptul halucinant: ca actorii sä joace în filme "în cadrul normei de la teatru" - deci, în contul salariului, nu plätiti pe contract! Evident, nimänui nu-i convenea - nici nu cred sä se fi
aplicat vreodatä dispozitia asta dementä - asa cä toti actorii aduceau la productia filmelor adeverinte cä si-au "fäcut norma", si deci aveau dreptul la onorarii suplimentare. Alt exemplu: în 1988, la filmul meu
"Färä lumini de pozitie," cei trei actori principali, Laurentiu Lazär, Natasa Raab si Vali Uritescu aveau 800 lei/zi; în final, din niste economii, ne-au mai rämas bani si am vrut sä le recalculäm onorariile, la 1.000 lei/zi - maximum la care ar fi avut dreptul era 1.200; nu s-a aprobat!)
Pe de altä parte, TVR era notorie pentru cât de prost plätea.
Iar Florin Cälinescu, în
"Lumini si umbre", era la debut (un nou motiv/pretext de a-i täia din bani).
Prin urmare, putem fi siguri cä a fost plätit jalnic. Dacä, per total, a ajuns la o relativä "groazä de bani", asta se raporteazä doar la faptul cä serialul a fost lung; câte episoade a avut, cä nu mai stiu - 12? 15? 18? Sä zicem cä Florin filma cam cinci zile per episod... si cä lua vreo 800 lei ziua... Restul e aritmeticä.