Originally Posted by erectia eunucului:
Recitesc pe caldurile astea ''Marea Teroare "de Robert Conquest. Stalin,Trotki,Ejov,Iagoda, GPU,NKVD,asasinate politice,procese trucate,lagare,foametea,Siberia, zapezi,brrrrrr,frig........,gerrr,...mai pui o haina pe tine..
|
Asta-mi aminteste - evident! - de Koestler,
"Darkness at Noon" / «Le zéro et l'infini»; cine n-a citit-o, dupä '89? Da' cine a citit-o înainte de '89, hmmm? :hmm: Binecuvântat sä fie bunul meu unchi Nicolae Nicolau care, în 1982 (fiind pe moarte, da' nimeni nu stia - nici el, nici eu, nici altii), mi-a bägat-o pe gât cu forta. Eu, ca un pusti cu cas la gurä ce eram: "Mersi, da' lasä, n-am timp..." El: "Ia-o si citeste-o, cä dau cu tine de pämânt! A, da, si pe astalaltä..." si-mi mai împinge o carte. Acelasi circ, pân-la urmä mä convinge. Le-am citit pe amândouä si m-am crucit. :shock: A doua, cvasi-necunoscutä (n-am mai întâlnit pe nimeni sä fi auzit de ea), este efectiv unul dintre cele mai bune cärti despre
«Les Grandes Purges» ale lui Stalin. Si-acum mä ia cu ameteli când mä gândesc la ea - ce mai, te terminä!
Charles Plisnier, «Faux passports» :love: :love: :love:
(Tot de el - bunä, dar zero pe lângä prima:
«Mariages».)
Abia peste câteva luni, mobilizat de Koestler si Plisnier, aveam sä mä pun cu burta pe Soljenitîn. Eram în anul III de facultate - si Nae Caranfil: "Mai lasä, dom'le, literatura subversivä :o pune mâna si citeste Solohov!
«Pämânt destelenit»!
N-am citit Solohov. Nici chiar celebrul plagiat
"Pe Donul linistit".
Am preferat (a
n-a oarä) Bulgakov.