Originally Posted by Alex Leo Serban:
stiam k numitul carmine este un partener d discutii pt musiu pitbull - cu kre imparte niscai complicitati - dar nu ma asteptam k altcinva sa-i raspunda... :shock:
cre k trebuie pur si simplu ignorat cu desavirsire - ceea c ar fi o forma d 'banare' mai subtila decit aceaa propriu-zisa (p kre o merita d mult, cu virf si indesat si p kre constat cu tristete k cinemagia intirzie sa i-o acorde...)
|
hai nu fi suparat, stii bine ca pe tine te iubesc
remark lui rebe din 'balanta' reflecta o anumita idee (f curenta) dspr americani; 'california' reflecta - la rindul sau - ac idee in sensu in kre 'americanu' (nu k ar fi mai prost, dar) este total perplex fatza cu realitatile romanesti. pina la urma s prinde kre e treaba cu romanashii si face c trebuie - dar are nevoie d un rastimp d gindire & adaptare la 'shmekerie'; ASTA e sensu in kre personaju lui rebe zice dspr americani k sint 'prosti'!
|
NU ca nu as fi de acord ca americanii ar fi prosti,ba dimpotriva, dar cred ca ideea curenta la noi e cea inversa.tataie-miu zicea ca "americanu e om destept si parshiv", iar despre cum sunt ei vazuti de majoritatea romanilor nu mai vorbesc. oscarul american e culmea calitatii, ala care ajunge-n america e cel mai destept om si oricum e mai bine vazut un american decat un occidental european.
e drept ca in film, americanul ramane perplex in fata realitatilor romanesti si e drept ca se dumereste greu. dar cine nu ar face-o. parca europenii din Ajutoare umanitare pricep ceva.
cit dspr leg cu 'balanta' (kre ramine unu din cele 5 cele mai bune filme dupa 90), ele mi s par destul d transparente: este vba dspr (aceeasi) 'romanie clocotitoare', tragi-comik, grotesc-lucida & vesel-cinik - o ro in kre tre sa t 'descurci' pt a supravietui. frenezia intimplarilor, k si amestecu genurilor, apropie, d asemenea, 'california' d 'balanta'.
|
daca e asa, california se apropie si de altele.multe din filmele de dupa revolutie incearca sa surprinda absurdul romanesc. parca si daneliuc are niste filme in acest sens. diferenta e ca Nemescu a reusit, ceilalti s-au scaldat in prea mult grotesc si isterie. adaug un bemol pentru balanta, care mi se pare totusi mai echilibrat, mai inteligent.
si-n fond doiaru, opunindu-se 'sistemului', nu este oare un mitik - pers jucat d ac vasilescu - kre a 'tras p dreapta', in 'gara noastra mik', dar are un (ultim) zvicnet d impotrivire in preajma pensiei?? mie cele 2 pers mi s par din ac 'familie' - doar k mitik era mai 'nebun', fiind mai tinar...
|
da, familiaritea exista, dar doar la niveul demontratiei si a luptei de argumente. ceea ce face diferenta intre cei doi vasilescu este etica. restul e matematica