Originally Posted by MinRep:
Da. Urmatorul meu obiectiv este sa vad Dunarea de pe Peleaga (dar asta s-ar putea sa fie doar un mit)...  Dar despre "Euforia":
Originally Posted by gionloc:
Filmul sãu, pînã la urmã, s-a dovedit a fi o colecþie de imagini frumoase care nu sînt decît repetãri ale unor elemente vãzute prin alte locuri, mai inspirate din punct de vedere cultural, imagini apreciabile în mãsura în care îþi trezesc nostalgia unui Tarkovski, Sokurov sau Gus Van Sant (cel din Gerry).
|
Sincer, eu am gasit si personaje complexe in "Euforia" si o organizare estetica foarte reusita si originala (succesiunea cadrelor filmate din elicopter, a fade-out-urilor si fade-in-urilor, aparatul de filmat in continua miscare, ocazionalele prim-plan-uri si secventa nocturna, cu stelele reflectate in apa, care este superba). Pe de alta parte, nu cred ca Viripaiev poate fi acuzat ca a imprumutat de la altii... Everybody does it! Iar daca trimiterile lui nu sunt la fel de inspirate ca si "originalele", nu cred ca dauneaza filmului intr-atat de mult...
Totusi, exista un moment in "Euforia" care mi s-a parut desavarsit... Splendidul citat din "The Searchers" (unde tipa in rosu repeta chiar si gestul lui John Wayne din finalul filmului - singura trimitere care mi s-a parut evidenta) si "viziunea" personajului feminin. Fascinant dincolo de imagini!
|
nu m-am indoit nici o clipa ca MinRep va gasi valoare si frumusete in "Euphoria"...
@gionloc, te citesc pe unde te gasesc. uneori sacrifici cele vazute de dragul unei expresii memorabil-simplificatoare, cum probabil iti place sa crezi. pari ca te afli intr-o cursa contra cronometru. ingurgitezi imagini, altele si altele, fara sa mai ai timp pentru reflexie... asa e la un festival, inteleg, dar nu simti asa o parere de rau ca trebuie sa cladesti altceva peste un film care ti-a placut mult in ajun?
decat cronicile acestea grabite, as prefera sa citesc un jurnal de atmosfera a festivalului.