Originally Posted by herbert:
nu care cumva sa ratati "Euphoria" lui Viripaiev - e o bijuterie...
|
l-am vazut.. am scris despre el printre altele:
Euphoria e un film care îºi epuizeazã resursele (estetice, doar estetice) imediat ce depãºeºte lungimea unui videoclip. Astfel am perceput Euphoria, ca fiind un videoclip care se lungeºte inexplicabil. Aþi vãzut vreodatã valea Haþegului cocoþaþi fiind pe stînca aia mare strãjuind partea sudicã a lacului Galeº din Retezat? Dacã aþi prins un cer senin prin înãlþimile Retezatului ºtiþi la ce mã refer; dacã nu, meritã sã încercaþi... Retezatul, nu filmul. Vã amintiþi zborul efectuat de Bardem în Mar Adentro? Cam acelaºi lucru face necontenit camera de filmat a lui Viripaiev. Filmul sãu, pînã la urmã, s-a dovedit a fi o colecþie de imagini frumoase care nu sînt decît repetãri ale unor elemente vãzute prin alte locuri, mai inspirate din punct de vedere cultural, imagini apreciabile în mãsura în care îþi trezesc nostalgia unui Tarkovski, Sokurov sau Gus Van Sant (cel din Gerry).
daca e o bijuterie, e una gen Meli Melo. la orele diminetii, cind l-am vazut, m-am simtit bine, dupa micul dejun trece repede, are o muzica buna, are umor, insa nu prea poate fi luat in serios la orele serii: intr-una dintre cele mai distractive scene, personajul principal, Pavel am impresia ca il chema, alearga pe cimpuri cu masina... e filmat din elicopter, camera brazdind cadrul natural longitudinal, latitudinal, transversal, de la nord la sud, dela vest la est... asta dupa ce zburasem deja o juma de ora peste dealuri, peste vai... pai cu scheme d-astea vrea Viripaiev sa ne convinga?
o poveste tembela e filmul lui Boe.. autoreferential pina in maduva oaselor, o combinatie de Big Brother cu Cheaters intr-un experimentalism a la Irreversible&A Hole in my Heart. bun!
Don't Look Now, Nicolas Roeg, sta cu cinste alaturi de Rosemary's Baby si Picnic at Hanging Rock. DUpa ce am vazut Puffbal m-am tot intrebat ce cauta omul asta in festival. Puffball pare alcatuit de un bucatar care tocmai a primit un robot de bucatarie si nu realizeaza ca, desi stie aparatul sa faca orice, nu le face pe toate odata... Roeg a vrut sa aiba
di tãte in Puffball, insa ciupercuta i-a otravit definitiv proiectul!
Paprika, o abureala animata japoneza reciclind idei din Matrix, Iona lui Marin Sorescu (hihi), mixate toate in stilul playstaion 2 - the third place! cind cauta sa faca biza de James Bond eu eram deja super plictisit, asa ca nu mai aveam de ce sa rid... de mine, eventual. Paprika e corespondentul lui Science of Sleep, un corespondent desenat, mai estic si mult mai sarac.
ideea lui e ca un savant a realizat un aparat care poate inregistra visele sub forma unor filme...
Red Road, un film britanic bun, un fel de Blowup sau Conversatia in raspar, fara valoarea lor, un film care sta in intimitatea personajelor, din ea iesind in realitatea povestii printr-un sistem de supraveghere video care monitorizeaza orasul Glasgow.