Ah! cate as avea de zis aici, dar timpul...Amandoua categoriile de oameni sunt foarte nocivi si periculosi, chiar. Pana la momentul cand as avea ceva de pierdut (la propriu) din relatia cu ei, nu imi pasa (pana la urma fiecare om are o nuanta de egoism sau falsitate). Banuiesc ca aici vorbim de extreme.
Ok! Desi
falsul e mai periculos, recunosc, decat
egoistul, l-as alege pe acesta. De ce? Personalitatea mea il poate controla mai bine: simt cand cineva este fals si programul de autoprotectie este activat. Pana la urma
falsul are o mare calitate fata de
egoist: falsul nu te prost-dispune pt ca este fals, rezulta o buna dispozitie mai tot timpul, iar de "lovitura de gratzie" nu mi-as face griji pt ca il simt la un moment dat (nici cel mai bun actor nu se poate preface la infinit). Cu
egoistul treaba e cam asa: incercand sa se multumeasca numai pe el, in fiecare zi iti creaza o stare de disconfort pe care eu unul nu as tolera-o, chiar daca egoistul nu te va "dezamagi" la propriu, el te seaca zilnic putin cate putin efectul fiind poate mai devastator decat in cazul anterior. Poate folosesc cuvinte mari, insa eu am raspuns tinand cont de extreme mentionate.
E foarte interpretabil iar psihologia aplicata te-ar ajuta foarte mult in "rezolvarea" dilemei. Pana la urma, TU, poti lua o anumita atitudine incat sa-i modelezi pe ceilalti, daca esti baiat destept, eu unul nu am reusit ceva de genul asta niciodata.
Acum eu alegand: falsul, ma veti considera un egoist (in cel mai rau caz fiind vorba de demnitate, nu-i acelasi lucru),
n-ai cum sa scapi aici; alegand in schimb egoistul ati fi dedus cu usurinta cantitatea de sinceritate din mesajul meu.
Totul insa e destul de interpretabil si dilema este mai mult decat grea.
De exemplu poti pierde de multe ori in viata fiind sincer (imaginati-va la un interviu asta) sau fiind altruist (unii si-o iau in cap si te lovesc cand nu te astepti). E bine sa ai un strop din fiecare si sa te feresti in general atat de egoistii patologici cat si de falsii rau-intentionati.
Stati, chem un expert in psihologie.