ok - i hope we have some quiet NOW!
deci: am sarit pst 'sicko'-ul lui mmoore, kre era oricum in afara compet (si pt k stiti cit il 'iubesc' :sick: ) pt a face un update...
topul meu d pina acu arata cam asha:
1 'the banishment'/andrei zviaghintsev - nu cre k a placut prea mult pt k 'trendu' acu este minimalist (a la puiu & mungiu), in plus este f lung (2h30) dar mie mi s-a parut una din cele mai exaltante mostre d cinema 'atemporal', in descendenta - marturisita - a lui bergman & tarkovski, povestind (culmea!) TOT dspr un avort, dar la polul opus racelii clinice a lui mungiu: un film contemplativ, meditativ, cu o imagine f frumoasa (alexandr balushev), cu o coloana sonora memorabila (co-)semnata arvo paart, cu tatal din 'the return' (aici kiar mai bine!) si o luminoasa maria bonnevie (tipa din 'reconstruction') - kre este absolut splendida! :love: - jucind park in transa rolul unei mame kre nu mai comunik cu sotul sau, alienata & depresiva & serial-suicidara... k orice film frumos, dream-like, nici ac nu poate fi povestit - trebuie
vazut; dupa o nuvela a lui william saroyan, filmat in nordu frantei, belgia si (rep) moldova, drept kre povestea & personajele sint atemporale/aspatiale (exista un 'mark', un 'robert' etc) mie mi-a placut mai mult decit 'the return' (!) 9.5
2 '432'/ 'kiki' mungiu - categoric, filmul-shoc al festivalului (d pina acum), kre cre k va merge mai bine in afara tarii (as usual!) pt k noi sintem 'vaccinati' si cu ororile comunismului, si cu 'filmul a la puiu'...
cre k mungiu e genu e artist/meserias/whatever kre - fiind f destept - prinde bine 'aeru timpului' (acu s poarta minimalismu estic...) & does his best to deliver; nu e un 'autor' in sensu tare al termenului (intre 'occident' - reciclare profi d 'e pericoloso sporgersi' - si '432' = nicio legatura), asa cum e puiu (vezi continuitatea stilistik dintre 'marfa & banii' si 'mdl'!), dar stie la perfectie sa construiask scenarii f bune si sa s inconjoare d talente sigure: marink (intr-adevar exceptionala, in 1-u rind p k nu vrea sa-ti 'scoata okii' cu talentu ei: stie sa joace kiar si tacind - vezi scena in kre sta la masa cu familia & prietenii familiei bf-ului, inghesuita in vietile unor oameni d kre e profund straina), vlad ivanov (c descoperire!! e intr-adevar senzational) si - bineinteles - oleg mutu, kre practic 'face' filmu din cadre lungi si kre mai are o trasatura interesanta: o filmeaza p marink - sa zicem - din spate, mergind, f d aproape (stilu 'tactil' din 'mdl'), apoi s opreste brusc si o lasa sa continue drumu urmarind-o cum dispare in profunzimea cadrului... oricum, cre k in tara va merge destul d bine - pt k e mai scurt decit 'mdl' (nici 2 ore), pt k e cu 2 gagici (in loc d un mosh kre trage sa moara...) si, in fine, pt k este 'cu avort' (kre, orisicit, 'intereseaza'

). in plus, s-ar putea sa l plak atit mereu-versatilului frears (sa nu uitam primele lui filme/slice of life kre, handheld camera aside, surprindeau semi-furios cam ac realitate!) cit si celor 4 (patru!) actrite din juriu! in concluzie: un film f bun, just, facut 'la meserie' & cu un ansamblu d actori perfecti pina la ultimu; singurele mele rezerve s refera la 'pattern'-u park prea apasat 'mdl' (incl angela similea in kip d margareta paslaru p genericu final) si un fetus in plan apropiat ('432', right?

) kre - dupa mine - goes for the sheer shock (desi i s pot gasi, fireste, multe justificari 'tematic/simbolic/narative'/blabla)... 9
3 'no country for old men'/fratii coen - 'fargo' in texmex, so to say... coenii revin la vina lor neagra (lots of blood & sinister jokes, incl gagurile vizuale trademark coens bros!), cu un javier bardem GENIAL (in rolu unui killer psycho) si un tommy lee jones perfect-as-usual... totu merge (cu suspans & tot tacimu) perfect pina aproape d final - kre lipseste; sau are, dar sint prea multe; sau... whatever (oricum, prea demonstrativ-didactic & 'alternativ' la modu nating, zic eu) c pacat...

ar fi fost their second best-shot at their 2nd palme! 8.5
4 'l'avocat de la terreur'/barbet schoder - documentar dspr 'maitre' jacques verges, avocatul tuturor criminalilor (carlos, klaus barbie etc), un individ din speta psihopatilor-'filozofi', kre-si impaketeaza nebunia in justificari ideologice & cinismu megaloman in 'art de vivre'... personaj absolut odios, kre trebuie vazut pt a fi crezut :sick: ex-nouvel-vaguistu barbet face o treaba f buna apropiindu-se d acest monstru satisfacut - d ac contabil al criminalilor - 'stringind' marturii & materiale d arhiva intr-un docu brici, britanic-like, economic & cu suspans. 8
5 'zodiac'/fincher - ok, am inteles: e o 'meditatie' asupra 'genului', nu 'genu' in sine; e 'intelectual' & 'minimalist' (desi...); e 'alternativ' (un 'se7en' pt sociologi) pt k nu vrea sa fie mainstream, si n-ajunge sa fie mainstream (desi, zic eu, ar fi vrut...) pt k nu are suspans s.cl (neavind suspans s.cl pt k NU vrea sa fie 'un thriller obisnuit', blabla) - am inteles toate astea... in plus, downey jr e f bun, & so is mark ruffalo... si totu e period-perfect... dar repet: TREBUIA sa fie atit d lung (si, zic eu, plicticos)?! what's the point of making un 'se7en' pt sociologi!? i don't get it 7.5
6 'my blueberry nights'/wkw - sniff, e ok (by ANY standards!), but is not ok (by wkw standards)...

comedie romantik kre va sa zik, cu norah j in kip d 'reflector' al celorlalti as she crosses usa & various states (incl of mind), cu stilu (inconfundabil) al maestrului wong (d asta data, servit d darius khondji), cu toate obsesiile & temele & 'muzik locurilor' & vagurile & what-have-you poured in ac 'film dspr mincare' (p kre vroia d mult sa-l fak), but still: un 'in the mood for love' pt supermarket - who really needs it??... natalie portman in skimb e senzationala! 7
7 'triangle'/tsui hark/ringo lam/johnnie to - omg, what a waste of time & talent!

un fel d 'nea marin miliardar' made in hong kong, absolut debil, cu citeva poante ok (ult sectiune - c/o to - e cea mai buna!) dar si cu un messing around general d toata jena... strict pt fanii celor 3, dornici sa-i vada at their worst :sick: 4