da, pentru mine trailerul si aprecierea ta au fost o invitatie suficienta pentru a mi-l descarca (stiti voi de unde) si pentru a-l vedea. si merci, ca daca nu aflam asa de el, cine stie cand ajungeam sa-l vad.
pai mi-a placut filmul.
mi-a placut pentru:
-imaginile si aparenta saracie de culori - efectiv m-au relaxat si mi-au picat la fix,
-muzica- cateva si aceleasi acorduri de pian; deci putin si bine. dupa multa munca de autoconvingere, am tras concluzia ca muzica a mers cu tragismul experientei personale a personajului si cu sufletul "rus" ce a razbatut din film (initial n-am gasit-o potrivita, mi se parea cam "american style")
-jocul actorului principal, nu-i stiu numele si nici in ce film a mai jucat..
-filozofia filmului (am gasit ceva similaritati cu personajele lui Dostoievski,Zosima+Raskolnikov, gandindu-ma la amestecul de sacru si profan al celui ce a devenit parinte....(nu-i mai retin numele) si la teribilele mustari de constiinta pentru a se fi facut vinovat de moartea unui om.)
Pana la urma, m-am gandit ca ,de fapt, el a vrut sa devina "sfant" in sensul strict al eliberarii de vina, insa a trait convins ca asta, sfintenia, nu i-a reusit... nu i-a reusit cu mijloacele religioase impuse de soborul bisericesc, ci cu propriile lui mijloace (atat de) umane (vezi acele fake-uri de discutii-ce m-am distrat!- pe care le avea cu mai marele parinte si in urma carora gasea solutii pentru bietii oameni sau micile lui "ghidusii" -ungerea clantei cu unsoare, aruncarea acelui butuc ars, rugaciunile in biserica facute "stramb"). practic singurul lucru pe care l-a facut bine, a fost sa se roage intens, zilnic, in singuratate si intimitate.
nu am inteles insa alegerea mortii lui, dupa ce afla ca prietenul lui de fapt traieste and so on... pana la urma, in ce masura i-a reusit si liberul arbitru asupra propriei morti?? sau tocmai asta a fost ideea, a liberului arbitru?? sau atata timp cat esti impacat cu tine, D-zeu te iarta si poti face ce vrei, inclusiv sa-ti alegi propria moarte??
nu stiu, mie mi s-a parut un pic cam fortat sfarsitul sau poate nu l-am inteles eu..
|