Originally Posted by cat ballou:
imi pare rau ca nu mi-am dat peste deshte, cum am inteleptul reflex de obicei.
ca preambul, sper ca esti de acord ca ... si ca nu exista mituri noi, ci doar reinterpretari. bon, daca trecem de etapa asta - basic din pedeveu intelectual dar atit de necesara
|
Doamna, si eu regret ca nu v-ati dat peste degete, astfel ati fi avut posibilitatea sa nu comiteti sentinta acesta atit de cruda pentru etnografii si etnologii de pe intreg globul pamintesc. Sa va explic: miturile nu sint legate de durata nedeterminata (apud Eliade, parca), ci pot aparea, de minuta cu religii noi(si laice, parca, asa erau comunizmu' si nazismu'), chiar si in vesela modernitate. Sigur ca da, l-am rasfoit si noi pe Jung, am vazut poze cu animus si anima si sintem constienti de fenomenul disiparii si alterarii (reinterpretare e un cuvint prea reductionist, mustind a explicatii date la o facultate de litere) culturale a unui filon mitologic de baza. Da, Superman este un culture hero, revizitat. Dar, vai si amar, mitologia nu se opreste aici, pentru ca lucrurile nu au ramas in perioada in care Dvs citeati The Golden Bough a lui Frazer sau in care Borges vedea doar patru povesti mitologice mari si late. Poate ati vrut sa spuneti ca exista o suma de arhetipuri contorsionate in toate pozitiile in folclorul popoarelor de pe planeta albastra, dar nu ca nu exista mituri noi. Pentru ca, va asigur eu, un mit de emergenta moderna, namely the American Dream (or Hollywood, for that matter) laicizat si antropocentric, nu are nimic din magia emanata in illus tempus. A dracu' epoca moderna, a venit cu divinizarea statului (vezi Vaterlandu', vezi japonezii in WW2, vezi suprastructurile statale).A dracu' cultura populara cu legendele ei urbane cu tot, se incapatineaza sa vina cu chestii noi, nu doar remixuri eshatologice sau apocastatice la cargoculturi. Ca atare, in numel Umbanda, Santeriei, a religiilor New Age si Wicca, va rog din suflet (ka sau ba, alegeti Dvs), reformulati-va atit de faultata exprimare, ca nu cumva bunul doctor marx, care va citeste cu atentie, sa cada in pacatul crezului fara cercetare.