View Single Post
Old 17 Apr 2007, 00:23   #16
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Rämân la convingerea cä Mihalkov ESTE un geniu fäcätor de capodopere ("Piesä neterminatä..." si "Sclava iubirii"), înconjurate de filme foarte bune si bune. Cum bine stim, au existat destule genii care, pe lângä marile lor capodopere, au fäcut si filme eminamente tâmpite: Truffaut («Tirez sur le pianiste»), Orson Welles ("Confidential Report"), Buñuel ("Râul si moartea"), Fritz Lang ("Mabuse", remake-ul), etc...
Pärerea asta mi-am format-o din adolescentä si tinerete, când încä mai eram "anti-film-rusesc" (prejudecata - partial întemeiatä - a "porcäriilor rusesti"). La "Piesä neterminatä..." si "Un cuib de nobili" al lui Koncealovski m-am uitat cu suturi în cur de la o mätusä membrä UCIN. La "Siberiada" m-am uitat o datä si mi-am zis: "Mda, misto..." (convins cä a doua oarä n-o sä-l mai väd); da' s-a nimerit sä am de omorât o orä-n oras, pe un ger näprasnic, si-am intrat la "Doina", sä nu-nghet, cu gând sä stau doar 45 de minute. M-am pomenit cä rula "Siberiada" - si nu m-am mai putut scula de pe scaun; abia A DOUA OARA l-am descoperit - si pe urmä, încä de vreo opt ori.
Deci, fratii Mihalkov m-au sedus încet, exclusiv prin valoarea filmelor lor, si mergând în contra unui curent anticomunist si antisovietic foarte puternic. De-asta, tind sä am încredere în propria-mi opinie cu privire la geniul si capodoperele lui Nikita; nu prea are cum sä fie efectul unei subiective cäderi în cur.
La asta, desigur, se adaugä si happeningurile live de sâmbätä si duminicä. Dacä dupä douä ore de Master Class mä simteam ca dupä un semestru de cursuri de regie - iaräsi, asta înseamnä ceva. In plus, Collins era la fel de fascinat ca mine (iar pe el l-am educat sä fie mult mai exigent - si mai are si o dozä de cinism nativ, si blazarea tânärului care a crescut printre actori si regisori; nici nostalgiile tineretii träite-n anii '80 nu le are, cä pe-atunci el nu era nici scrisori de dragoste, mäcar). In 95 la sutä din cazuri, la chestii care mie-mi plac (filme, piese, romane, persoane), el strâmbä din nas, si pe urmä, dintr-o frazä bine plasatä, mä pune pe gânduri ("Stai, dom'le, cä poate nu-s chiar asa de expert pe cât credeam!").
Si, în fine, ar mai fi multe, foarte multe de spus... Concluzia e cä rämân 100% convins de geniul artistului Mihalkov, si las deschis capitolul privind caracterul omului Mihalkov în raport cu puterile care este.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif