pina la urma, diferenta dintre Jean-Baptiste si Labus, ciinele meu dela tara, e ca Labus a fost intotdeauna mult mai bine tratat si ca nu a fost personajul unui bestseller. altfel, nu e cu nimic mai prejos decit JB in ceea ce priveste simtul olfactiv.. si nici mai vorbaret decit personajul filmului/cartii.
Tykwer e dureros de corect fata de carte... si oricit de interesante ar fi metodele sale de a intra cu aparatulde filmat in obiecte sau substante mirositoare... ineditul lipseste. iar nenorocitul de narator umple toate gaurile pe care le putea lasa Grenouille spectatorului. nu prea e nimic de adulmecat, totul e explicit pe ecran sau in boxe. deci, plictiseala mare, dupa buget!
e o poveste ''intre ciini'': unui tip care are ''miros de ciine'', nu ii putea dezvalui identitatea criminala decit un alt catel - unu' care seamana cu un pechinez si, dupa miros

, descopera hainele stapinei ucisa in laboratorul sau de JBG.
din pacate nu cred ca filmul potenteaza in vreun fel cartea lui Suskind, la fel cum lectura cartii nu dezvaluie carari ascunse ale filmului (un contra exemplu, pentru mine, ar fi The shining sub mina lui Kubrick si sub pana lui King... de fapt cam toate povestile lui Kubrick imi imaginez ca stau intr-o astfel de relatie cu ceea ce ecranizeaza).