View Single Post
Old 28 Mar 2007, 00:41   #328
gionloc
Guru

gionloc

pop-crime from Kim Ji-woon,
A Bittersweet Life.

mie nu mi-a placut Oldboy dar acum mi-a fost creata dispozitia de a-l revedea.. probabil in weekend!
oldboy nu m-a prins fiindca imi dadea impresia ca totul e exagerat dar posibil, cumva... si motivatia intregii afaceri prezentate acolo - sa pui in scena o intreaga masinarie sociala pentru o actiune vindicativa din cauza ca ai fost privit prin geam... iar ea s-a sinucis... ceva nu se lega... nu ca razbunare propriu-zisa ci ca montare intr-un univers posibil real... o sa revin saptamina viitoare asupra lui oldboy, citeva rinduri!

ei bine, filmul lui Kim Ji-woon m-a incintat fiindca aci nu am simtit vreun moment presiunea unei realitati posibile... doar film, pure action, unde avem un fel de super-erou cinematografic asiat (un fel de Bride from Kill Bill)!... un erou nu chiar perfect... unul care e neatent uneori... totusi unul rational... si unul care merita sa se razbune pina in pinzele albe, fiindca intotdeauna a avut dpretate! chiar si cind nu ar fi avur dreptate, el nu ar fi avut dpretate fiindca asta si-ar fi dorit - sa nu aiba dreptate!
intriga clasica deja (pulp fiction-like) - sefu mafiei ii lasa omului de incredere, sub supraveghere, gagica. clipa cruciala - atunci cind isi lasa descoperit spatele - in loc sa-l sune pe sef si sa lichideze afacerea, alege sa aiba incredere ca afacerea nu il va da de gol.. motivul lui?... alunecarea arcusului pe corzi, gratioasele-i miscari sonore ... e pedepsit crunt, dar nu capital si... de-aci razbunarea.. de fapt razbunarea lui e efectul unei sume de intreprinderi in care actul final (capital) e ratat! asa ca el revine si... bintuie!!

una dintre scenele de care m-am :love: ''la prima vedere'' - Sun woo tinteste capul fostului sef, mina intinsa spre cap, cei doi fata in fata intr-un local - deasupra barului din local, intre cei doi, dupa toata aventura singeroasa, era scris: La dolce vita! :w00t: 8)

!! s-a redeschis un fel de cinemateca in Cj in casa municipala de cultura... vor fi proiectii saptaminale, marti dela orele 18.30. din cite a spus neneea de acolo, va cauta sa aduca filme in functie de cereri! :huh: - lool. tare!...
si pina se string cererile.. vor difuza Tarkovski :lol: - cred ca e cel mai difuzat regizor prin cinemateci... azi fu Copilaria lui Ivan.. prin padurea de mesteceni (sper sa fie si Wajda intr-o zi!!) Masha vrea sa sara un sant, ofiterul o prinde, o tine suspendata peste sant si o saruta.. ea e inerta... super scena! de altfel asa mi s-a parut intregul film - o colectie de imagini reusite pe ca rele astepti - stii ca trebuie sa vina regulat...
apoi e si o tema interesanta - razboiul copilului sau copilul razboiului... dar si obisnuitele misticisme si vizionarisme tarkovskiene pe care uneori le gust, alteori ma cam seaca - intilnirea cu batrinul ce tragea de un cocos in satul ala distrus - asa cum vor distruge si ei berlinul... lumea fumegind in spatele crucii...
nu vazusem filmul, asa ca a picat bine in seara asta!

martea viitoare va fi rubliov... pare-se ca toate vizionarile vor fi gratis !!
gionloc is offline   Reply With Quote sendpm.gif