A fost sau n-a fost gala Gopo?
A fost! Initiativa laudabila si curajoasa a Asociatiei pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), gala premiilor Gopo a reusit sa stranga in sala mare a Palatului Bragadiru cei mai importanti cineasti din Romania. De ce initiativa laudabila? Pentru ca APFR si-a atins scopul, acela de a atrage atentia asupra filmului romanesc. De ce curajoasa? Pentru ca, in situatia in care anul trecut au fost doar 11 premiere romanesti pe marele ecran, o asemenea gala risca sa repete unul si acelasi titlu castigator. Dar nu a fost deloc asa. Chiar daca filmele nominalizate au fost doar in numar de cinci, "omuletii" lui Gopo s-au distribuit corect si pe merit, sfarsind pe mesele tuturor echipelor creatoare de film.
Castigatorul serii este fara indoiala Corneliu Porumboiu, al carui A fost sau n-a fost? a strans patru statuete. Si nu oricare, ci cele mai importante: cel mai bun film, cea mai buna regie, cel mai bun scenariu si cel mai bun actor principal. Fiind un film in care prezentele femine sunt meteorice, nu-i deloc de mirare ca "A fost sau n-a fost?" n-a reusit sa obtina si statueta pentru cel mai bun rol feminim, ceea ce l-ar fi transformat in castigatorul celor mai importante premii ale galei. Rezervat si foarte laconic ca de obicei, Corneliu Porumboiu a multumit familiei si echipei sale. El nu crede ca va finaliza vreun film anul acesta, prin urmare deja bifam o absenta importanta la premiile Gopo 2008. Superstitios, Porumboiu nu a vrut sa dezvaluie nimic despre subiectul urmatoarelor filme, glumind apoi pe seama sotiei sale, pe care o obliga sa citeasca si sa comenteze nenumaratele variante de scenariu ale filmelor.
Dintre premiile castigate de "A fost sau n-a fost?" singurul ridicat de altcineva decat Corneliu Porumboiu a fost acela pentru cel mai bun actor principal, inmanat lui Ion Sapdaru pentru rolul profesorului Manescu, al carui rol ambiguu in revolutia de la Vaslui este disecat in hilarul talk-show pus la cale de Jderescu (Teodor Corban, si el nominalizat la cel mai bun actor principal), fost inginer textilist acum patron de televiziune. In culise, si Ion Sapdaru si Teodor Corban s-au declarat mirati de absenta de pe lista nominalizatilor la aceasta categorie a lui Mircea Andreescu, interpretul pensionarului Emanoil Piscoci, cel mai hatru si amuzant personaj al filmului lui Porumboiu.
Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii a trebuit sa se multumeasca aseara cu o suita de premii considerate tehnice: cel mai bun montaj, cea mai buna scenografie, cele mai bune costume si cea mai buna muzica originala. Dupa ce in prima jumatate a galei "omuletii" se incapatanau sa faca sueta pe masa lui Catalin Mitulescu, in a doua jumatate, cea a premiilor importante, ei s-au reorientat si au migrat spre Porumboiu. Cam nemultumit de deznodamantul galei, Mitulescu a ramas destul de putin la petrecerea de dupa. In orice caz, si Mitulescu va lipsi de la urmatoarea gala a premiilor Gopo, pentru ca noul sau proiect, Un balon in forma de inima nu se va putea lansa pana la sfarsitul anului.
Dar cel mai mare perdant al serii este Hirtia va fi albastra al lui Radu Muntean. Preferatul meu din asa-zisul "triptic revolutionar", HVFA a fost nominalizat de 11 ori si a castigat doar doua trofee: cel mai bun actor in rol secundar (Andi Vasluianu) si cel mai bun sunet (Dragos Stanomir). In timp ce se anuntau nominalizatii la cel mai bun actor secundar, Andi Vasluianu statea la doi pasi de mine, exact pe culoarul care ducea pe scena. L-am intrebat daca el va castiga si mi-a zis ca habar n-are, se afla acolo doar pentru ca era prezentatorul urmatoarei categorii. A fost extrem de surprins cand si-a auzit numele, ceea ce arata ca organizatorii si-au tinut promisiunea: votul a fost secret si nimeni n-a stiut dinainte ca va castiga. Radu Muntean mi s-a parut si el destul de dezamagit de insucces, dar mai putin decat Mitulescu. I-am urat bafta pentru la anul.
Dupa o prima editie reusita, ne gandim deja la filmele nominalizate la Gopo 2008. Din pacate, anul acesta se anunta mult mai sarac in premiere (de calitate) decat 2006, printre filmele cele mai asteptate numarandu-se California Dreaming al lui Cristian Nemescu, Cocosul decapitat al lui Radu Gabrea, Restul e tacere al lui Nae Caranfil si Amintiri din epoca de aur al lui Cristian Mungiu. E vreunul pe care l-am uitat? Prin urmare sunt slabe sanse ca vreun castigator de anul acesta sa fie prezent si la urmatoarea gala Gopo. Pacat, regizorii astia n-ar trebuia sa faca filme din doi in doi...
__________________
This is not THE END...
|