Thread: 300
View Single Post
Old 22 Mar 2007, 16:52   #34
StefanDo
Super Moderator

StefanDo

Inainte de a vedea filmul am facut rost de benzile desenate si le-am citit pe nerasuflate. Era prima experienta BD dupa mult timp (de la Pif si Hercule incoace, probabil) si am ramas sincer impresionat de vigoare, de replicile extrem de puternice, de senzatia aceea de complet pe care o ai cand vezi o opera de arta careia nu trebuia sa-i mai adaugi nimic, dar nici sa-i inlaturi. De-asta am si zis la un moment dat ca din 300-filmul ce e bun ii apartine lui Miller, iar ce e rau ii apartine lui Snyder .

Personajul reginei, de exemplu, este aproape complet opera lui Snyder, care a simtit nevoia sa intrerupa ritmul frenetic din perspectiva lui Leonidas cu intermezzo-uri casnice. Pe langa scena de hai sa-i zicem dragoste de mai sus (not convincing at all), Gorgo este protagonista unui singur moment cu adevarat puternic, care o transforma in egalul feminin al lui Leonidas, in tot ceea ce inseamna sacrificiu si, caci asta este pana la urma, eficienta. Este vorba de episodul Therion. Mie cred ca mi-a placut mai mult decat momentele de lupta.

Dar cel mai mare defect al lui 300 este personajul negativ. Xerxes este pur si simplu rizibil: efeminat, acoperit de lantzuri si piercing-uri, dilatat la doi metri jumate, cu voce cavernoasa, unghii facute si sclipici pe pleoape. Chiar m-a mirat ca la sarcasmele lui Leonidas nu a raspuns cu un "vai, tu!" in falset, scarpinandu-si lenes si derutat o grain de beaute pe care (slava Domnului) maquilleur-ii au uitat sa i-o ataseze pe fizicul reconstruit de la un capat la celalalt.

Leonidas avea nevoie de un oponent pe masura, ceea ce Snyder n-a reusit deloc sa-i dea. Prin urmare confruntarea dintre X si L ramane la nivel teoretic (absolutism versus democratie, fanatism versus ratiune, grandomanie versus respect fata de "inferiori", artificiu versus rigoare), iar sulita din final nu-l anihileaza pe X, ci-i reduce dimensiunile, refacandu-l uman si prin urmare muritor, soarta impartasita si de imensa armata a "regelui-zeu". Ma intreb de ce Snyder (si Miller, de fapt) au evitat o confruntare finala gen Matrix.

Alt lucru care m-a deranjat: decorurile. Sunt extrem de multe scene (mai ales cele in lanul de grau) in care trecerea de la decorul real la cel CG este grosiera. Pietrele de la Termopile se vede ca-s facute din naiba stie ce in mai multe scene.

Asa ca 300 ramane un film ok si atat.