Originally Posted by StefanDo:
Am o intrebare pentru tine, Alexandru. Am sa plec la Berlin in aprilie si m-ar interesa sa vad urmele sederii lui Caragiale acolo. Nu am vazut documentarul tau "Franzela exilului", asa ca nu prea stiu incotro sa ma indrept :). Inca ceva, ai spus in interviul dat lui Mihai ca documentarul a parut neserios, fiindca a socat perspectiva de actualizare a acestui exil la 100 de ani dupa terminarea lui. Motivul o fi fost respectul prea mare pe care-l avem fatza de Caragiale? Asta ne face sa reactionam negativ ori de cate ori primim informatii noi cu privire la o figura prea puternica a literaturii/culturii noastre? Ma gandesc si la polemica pe care a iscat-o acel numar din Dilema despre Mihai Eminescu. Probabil de-asta documentarul tau a parut neserios. Ce parere ai?
|
Nu pot decat sa fiu de acord cu tine, Stefan. Mai exista si prejudecata ca un documentar trebuie sa spuna "totul" despre subiectul respectiv - ceea ce e nu numai imposibil, imposibil de plicticos dar si imposibil ca film. Sau ca documentarul este o specie obiectiva si echidistanta, iarasi nimic mai fals. Exista, cred eu, o singura conditie in a face documentar (cred ca se aplica la film) si anume onestitatea, sau sinceritatea.
Originally Posted by StefanDo:
Inca o intrebare (ce de intrebari :) ): dupa reactia la Franzela exilului, te-ai gandit vreo clipa ca ar fi trebuit sa abordezi altfel exilul lui Caragiale?
|
Nu, nu m-am gandit, nu pentru ca as fi prea orgolios sa imi schimb parerea. Dar asta aveam de spus atunci, si cred ca sub aerul asa-zis neserios, Franzela exilului aduce tot felul de informatii. Daca mergi la Berlin si te intereseaza subiectul, eu am postat pe site-ul meu scenariul initial al Franzelei, intr-o forma mult mai lunga, tocmai ca sa foloseasca si altora informatia. Si a mai aparut in Romania Libera de luni un articol al Iuliei Blaga pe aceeasi tema.
Cat despre faptul ca as bate campii in interviul mentionat, nu stiu la ce s-a gandit autorul mesajului.