Am vazut azi in jur de ora 5pm pe Cultural ceva despre Alexandru Solomon, in cadrul emisiunii "Despre documentar inca ceva in plus"(cred ca asa se cheama emisiunea). Au fost prezentate niste filmuletze, dar nu stiu nici cine este prezentatorul emisiunii(un tip care seamana parca cu Alexandru Andries :? ), nici cine era invitatul, nici cate emisiuni am ratat deja, nici daca azi a fost o tema anume despre anumiti documentaristi romani, si daca da, care a fost ea...
Am prins doar niste fragmente din 2 filmulete,
Earthcake si
"Viata de caine". Si am mai retinut cateva nume, Cameleonul, Via regis, 2x5, dar, pe care le-am ratat..
Earthcake era facut(nu stiu daca de Alexandru Solomon??) in colaborare cu o tipa de la arte plastice(nu i-am retinut numele) si era despre modelarea unui tort din pamant. Va povestesc un pic: doua maini framanta o bucata de pamant, ii dau forma rotunda de tort, deseneaza 6 felii pe tort, apoi iau o felie din tort, o reamesteca si ii dau forma de mini-tort, pe care, apoi, il aseaza pe o farfurie si il servesc unei tipe vopsita in intregime pe fata in alb(un fel de clown alb :? ) si cu un prosop alb pe cap. Si tipa incepe sa manance tacticos(cu o lingurita frumos incrustata) cate o bucata din tortul de pamant si-si misca ochii (atunci, prin contrastul cu albul, ochii par organe si mai vii decat sunt), ca pentru a traduce ca ceea ce mananca nu e nici bun, nici rau..un fel de resemnare :w00t: Bun, vizual a fost misto(am prins, nu stiu daca bine, ideea contrastului dintre tortul maro si femeia in alb), dar, in rest, n-am inteles nimic, n-am prins dedesubturile "filosofice", daca au fost... Poate ca a fost doar un fragment dintr-un documentar-experiment, dar, daca ce am vazut eu intra oficial in categoria documentar, atunci felicitari, in sfarsit ceva iesit din cliseele cu care ne-am obisnuit.
Am mai prins niste secvente(nu stiu din ce documentar(?) de data asta)-un joc ff. misto cu doua maini, care prin tot felul de contorsionari si pozitionari ale degetelor, iti lasau impresia unor indragostiti care se imbratiseaza si se saruta (trebuia sa faci aproape un excercitiu de concentrare pentru a face abstractie de imaginea degetelor si pentru a vedea dincolo de ele). Nu, nu era jocul ala pentru copii ,facut in umbra pe perete, ca sa iasa rate si iepuri si nu mai stiu ce..
Fragmentul din documentarul "Viata de caine" trata problema numarului mare de caini din capitala (de pe cand se discuta "basescian" posibilitatea eutanasierii lor), si erau filmate "gasti" de caini ( in numar de 4 minim si 15 maxim ), prin diferite zone ale Bucurestilor, pe strazi, printre blocuri, pe treceri de pietoni
Cica dialog(aproximativ)intre doi caini(spus de vocea naratorului din film):
c1-Mai, m-am hotarat sa emigrez..
c2-Cum asa, de ce sa emigrezi, unde sa emigrezi?
c1-In Romania.
c2-De ce acolo?
c1-Am auzit ca acolo se traieste bine.
Deci intrebari(sorry ca m-am lungit atata): ce-i cu Earthcake-ul, cine-s domnii de fac asa filme, ce documentare atipice am mai pierdut la emisiunea asta nebagata-n seama de mine pan-acum?