Dumitru Budrala & stuff
1. "Observatia participativa" este termenul folosit de antropologi (o buna parte din ei) pt a-si descrie metoda de lucru.
2. In "Blestemul ariciului" nu este vorba despre un arici, ci despre o familie cumplit de saraca de tigani/romi baiesi; ariciul vine dintr-o legenda a acestor oameni. Cu exceptia "ramei", modalitatea de realizare este aceeasi, iar rezultatul este senzational, trust me.
3. Dumitru Budrala incearca de ani buni sa faca un nou film despre transhumanta, dupa "La drum", dar nu primeste bani de la CNC.
4. Sunt de acord cu un topic separat dedicat acestui cineat f original (cel putin in context romanesc), dar, din pacate, nu stiu daca am mai gasi participanti...
5. In volumul meu despre "Noul val" exista 9 regizori de fictiune si 3 documentaristi (Thomas Ciulei, Florin Iepan & Alexandru Solomon); am considerat ca 25% este un procent corect pt documentar. Trebuie spus ca, atunci cand faceam interviurile pt volum, nu vazusem inca nici un film al lui Budrala (asta s-a intamplat in toamna la Astra, un festival cu adevarat minunat). Dintre documentaristii care s-au mai impus dupa revolutie, ar mai putea intra intr-un astfel de volum - pe langa Budrala - Laurentiu Calciu, Diana Deleanu, Sorin Iliesiu, Cornel Mihalache sau Ileana Stanculescu... E greu de gasit puncte comune intre ei, dar cred ca ar merita sa fie mai cunoscuti.
Cam atat...
You see, this profession is filled to the brim with unrealistic motherfuckers. Motherfuckers who thought their ass would age like wine. If you mean it turns to vinegar, it does. If you mean it gets better with age, it don't.
|