View Single Post
Old 28 Feb 2007, 18:17   #59
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

E, aici Marx sistematizeazä câteva idei esentiale - desi cu unele nu sunt întru totul de acord:
Originally Posted by marx:
a aduna intr-un termen stramt cineasti din generatii diferite, cu stiluri diferite si vizibili in timpuri diferite nu ajuta la definirea niciunei idei.

De acord si nu prea. Pe de o parte, nu sunt chiar atât de diferiti. Pe de altä parte, au în comun un element esential: valoarea ca atare. Face mai mult decât dacä aveau, sä zicem, si o oarecare "platformä", dar nu si coaiele necesare pentru a o impune bine.
si nu cred ca era necesara marsarea pe un termen anume, ci era mai profitabila o incercare de adjectivare a fenomenului....
ar mai fi de discutat si uzura termenului de "nou val", prea des folosit si-n alte domenii, ceea ce ii reduce intensitatea de identificare...
Da, cum am mai spus.
oricum, nu cred ca sunt f importante aceste nuantari terminologice, ci mai grav este ca industria de film romaneasca nu exista nici macar la stadiul de embrion.
Prea mult spus. Dacä-i vorba sä fim medical-parabolic-exacti, la stadiul de "embrion" a existat întotdeauna - dar din embrionul ästa se tot nästeau copii morti (pânä-n 1989), iar pe urmä, printre still-borns, mai apäreau si unii avortoni monstruosi (vii sau tot morti). ACUM, în sfârsit, proportia de normalitate (SI valoare) a crescut îndeajuns încât, raportându-ne la "foetusul generic" al cinematografiei si la eventuala "generatie actualä", sä spunem mai mult decât "a-nceput sä miste" - sä spunem: "Are momente de luciditate!"
au disparut sute de cinematografe care reprezentau o piatza de expunere si desfacere, deci, implicit nivelul de accesibilitate al unui film si cel de profit va sucomba. daca n-ai un loc de vanzare, cum poti face bani?!
DA! Si e FOARTE RAU! Si-n plus, sä nu uitäm cä pur si simplu le-au furat ca sä le vândä ca piese de schimb!
iar cnc-ul isi permite sa arunce bani pe filme jenante.
Ce sä mai vorbim? Vezi si topicul aferent: "C.N.C., Cristi Puiu, greata dimineata..."
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?t=12322
singura evadare ar fi ca regizorii talentati sa lucreze cu producatori si bani straini, dar asta inseamna sa renunte la unele balcanisme ce inca le mai intovarasesc mentalitatile.
Da. Si asta si fac. Si cred cä se vede destul de clar c-a început si desprinderea de balcanisme. (Precizare: filme ca ale lui Cristi Puiu, Porumboiu si Muntean sunt filme non-balcanice despre balcanism! La fel ca non-plicticoase despre plictisealä, non-banale despre banalitate, non-x despre x. De-aia-s asa de bune.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif