E, aici Marx sistematizeazä câteva idei esentiale - desi cu unele nu sunt întru totul de acord:
Originally Posted by marx:
a aduna intr-un termen stramt cineasti din generatii diferite, cu stiluri diferite si vizibili in timpuri diferite nu ajuta la definirea niciunei idei.
|
De acord si nu prea. Pe de o parte, nu sunt
chiar atât de diferiti. Pe de altä parte, au în comun un element esential: valoarea ca atare. Face mai mult decât dacä aveau, sä zicem, si o oarecare "platformä", dar nu si coaiele necesare pentru a o impune bine.
si nu cred ca era necesara marsarea pe un termen anume, ci era mai profitabila o incercare de adjectivare a fenomenului....
ar mai fi de discutat si uzura termenului de "nou val", prea des folosit si-n alte domenii, ceea ce ii reduce intensitatea de identificare...
|
Da, cum am mai spus.
oricum, nu cred ca sunt f importante aceste nuantari terminologice, ci mai grav este ca industria de film romaneasca nu exista nici macar la stadiul de embrion.
|
Prea mult spus. Dacä-i vorba sä fim medical-parabolic-exacti, la stadiul de "embrion" a existat întotdeauna - dar din embrionul ästa se tot nästeau copii morti (pânä-n 1989), iar pe urmä, printre still-borns, mai apäreau si unii avortoni monstruosi (vii sau tot morti). ACUM, în sfârsit, proportia de normalitate (SI valoare) a crescut îndeajuns încât, raportându-ne la "foetusul generic" al cinematografiei si la eventuala "generatie actualä", sä spunem mai mult decât "a-nceput sä miste" - sä spunem: "Are momente de luciditate!"
au disparut sute de cinematografe care reprezentau o piatza de expunere si desfacere, deci, implicit nivelul de accesibilitate al unui film si cel de profit va sucomba. daca n-ai un loc de vanzare, cum poti face bani?!
|
DA! Si e FOARTE RAU! Si-n plus, sä nu uitäm cä pur si simplu le-au furat ca sä le vândä ca piese de schimb!
iar cnc-ul isi permite sa arunce bani pe filme jenante.
|
Ce sä mai vorbim? Vezi si topicul aferent: "C.N.C., Cristi Puiu, greata dimineata..."
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?t=12322
singura evadare ar fi ca regizorii talentati sa lucreze cu producatori si bani straini, dar asta inseamna sa renunte la unele balcanisme ce inca le mai intovarasesc mentalitatile.
|
Da. Si asta si fac. Si cred cä se vede destul de clar c-a început si desprinderea de balcanisme. (Precizare: filme ca ale lui Cristi Puiu, Porumboiu si Muntean sunt filme non-balcanice despre balcanism! La fel ca non-plicticoase despre plictisealä, non-banale despre banalitate, non-x despre x. De-aia-s asa de bune.