View Single Post
Old 11 Jan 2007, 19:44   #1
Leonard
alter-ego

Leonard

Send a message via Yahoo to Leonard
The Illusionist vs The Prestige

Feriþi-vã de (filme cu) magicieni!

2 filme de la care aveam ceva aºteptãri mari (la unul din pricina actorului principal, la celãlalt a regizorului). oricît de fan aº fi, nu pot sã trec cu vederea cît de trase de pãr sunt. parcã nu mã mai impresioneazã deloc genul acesta american de thriller-mystery cu twist de final sau diferite rãsturnãri de situaþie pe parcurs. mi se pare bullshit dacã nu e fãcut ca lumea.
cît despre Nolan, sunt întristat sã vãd cum un regizor pe care-l credeam genial se iroseºte ºi nu numai ca regizor, ci ºi ca scenarist, împreunã cu fratele sãu. dupã Following ºi Memento (primele ºi cele mai bune ale sale, precedate ºi de Doodlebug, scurtmetrajul meu preferat), a scos Insomnia. am zis ok, nu e scenariul sãu, de aia nu e genial. e un remake, totuºi, bine jucat, cu actori mari ºi captivant la prima vizionare. apoi dezastrul ãla de prequel Batman, cãruia îi urmeazã un sequel la prequel în 2008. am crezut cã Batmanul a fost doar un compromis pentru a-ºi finanþa urmãtorul proiect care speram a fi un film de autor, un proiect independent, la fel de surprinzãtor ca Memento (mai ales cã-l avea coscenarist pe Jonathan Nolan, a cãrui nuvelã nãscuse Memento). Ei bine, a fost surprinzãtor de slab. deci tipu chiar s-a dereglat iremediabil odatã cu Batman. faþã de acesta, The Prestige e mai urmãribil, totuºi, dar oricum mult sub aºteptãri. probabil Nolan nu mai e Nolan, ci o clonã ieºitã din aparatu ãla inventat de Tesla special pt el.
Illusionist e tot în acelaºi gen, cu magicieni pe la sfîrºitul secolului 19. un twist la final gen The Usual Suspects sau Primal Fear (unde Norton era genial) în care the bad guy-ul se dovedeºte a fi good guy ºi invers. în ambele filme se face referire la personaje din istorie, fabricînd poveºti care probabil n-au nicio legãturã cu realitatea: în Prestige, legat de personaje ca Tesla, Edison, în Illusionist împãratul ºi prinþul moºtenitor al Imperiului Austro-Ungar. sã-mi fie cu iertare dacã greºesc, dar nu cred cã ºtiinþa ar fi ignorat o astfel de invenþie de clonare instant ca a lui Tesla ºi nici nu cred cã istoria ar fi ignorat faptul cã un prinþ s-ar fi sinucis din cauza unui magician escroc care ar fi înscenat cã prinþul ºi-a ucis soþia. ambele filme sunt ficþiune, dar puþinã veridicitate (sau dacã nu, sã nu se lege de personaje reale) nu strica. ambele sunt ecranizãri, deci sã zicem cã e vina autorului nuvelei, dar gata, lui Nolan nu-i mai caut scuze inutile. îl credeam mai cu imaginaþie. în Illusionist singura chestie bunã ar fi interpretarea lui Rufus Sewell. ºi a lui Paul Giamatti în rolul unui poliþist nãtîng (ºeful poliþiei din Viena). ºi Norton a fost ok, dar nu mai strãluceºte ca altã datã. în Prestige, Michael Caine e un nume mare, dar rolul sãu e departe de mãsura talentului sãu (din Noises Off de exemplu).
muzica din Illusionist e odioasã, tipicã pentru Philip Glass. omu e complet lipsit de talent. toate soundtrackurile ºi compoziþiile lui sunã la fel. David Julyan (autorul muzicii de la celelalte ale lui Nolan, mai puþin Batman) nu mai iese cu nimic în evidenþã. la aºa film, aºa muzicã.
în concluzie, care-i mai prost? aº înclina spre Prestige, care dupã ce cã e cum e, mai e ºi alambicat cronologic, absolut fãrã sens, la o poveste care nu iese din tipare. Illusionist cel puþin e cinstit în privinþa asta ºi are un regizor debutant de la care nu aveam nicio aºteptare, nu un nume ca Christopher Nolan.
apropo de cuplul Jackman-Johannson din Prestige, m-au impresionat mai mult în Scoop-ul lui Woody Allen.

p.s. nu-l recunoscusem în film pe David Bowie în rolul lui Tesla (îl vãd acum pe imdb). Oricum nu iese nici el cu nimic în evidenþã. Departe de excelenta performanþã actoriceascã din Merry Christmas, Mr. Lawrence.