FIX ALERT
Genial! Un scenariu de Oscar! Un film emotionant! O idee tulburatoare!
Dar sa revenim pe Terra anului 2006.
Strigator la cer! Cuvantul "catastrofal" nu reuseste sa reflecte valoarea acestui film, este incapabil!
Se intalneste Florin Piersic Jr. cu Dorina Chiriac si isi spun: "Hai sa facem un film!" The End Nu mai e nimic de vazut.
Se simte frustrarea unui copil crescut in umbra tatalui (mai bine zis in pestera batranului Piersic) ce nu reuseste sa se ridice in picioruse pentru a face primul pas...
Oameni buni, fie ca ma credeti sau nu, am vazut filmul asta in toate minutelele sale fara insemnatate. Da, am rezistat. Ma numar printre supravietuitori. De fapt medalia ce am primit-o pentru ca am stat pana la sfarsit pe fotoliu nu are valoare pentru mine...
Nefiind fumator m-au trecut zeci de ganduri sa aprind un trabuc...
Sau: daca eram fumator, fumam 1 pachet pe toata durata filmului.
In minutul 10 aflam (cica!) despre ce e vorba. Bun! Si???
In minutul 22 asa, parca, eram exasperat, primele ganduri de abandonare a canalului strigau vehement.
Il vedem (sa zic ca el a fost, machiaj genial frate, n-ai ce-i spune) apoi pe Florin Piersic Originalul cum spune ce spune pe acolo si el...Cum mi-ai putut face una ca asta?
Se referea la filmul fiului sau.
In mod sigur la filmul fiului sau...
Apoi pe final devine mai alert, fixul asta.
De fapt un punct ochit, asta cu fixul-alert. Exista o corelatie coerenta si logica, puternica, cum vreti, intre titlu si continutul lui, imaginile in sine.
Este vorba despre imagini mai fixe asa de felul lor, si sudate la montaj (mai o muzica ce uneori e chiar potrivita) in ritm alert. Adica, sunt alerte imaginile astea. Fixul este alert. Ca daca nu ar fi fost alert ar fi plecat si cei doi spectatori ramasi in sala acasa. Ca sa gandesti una ca fixul alert iti trebuie facultate de film, nu gluma!
Un puzzle.
Este vorba despre un puzzle?
R: Mda.
Si...cum adica puzzle?
R: Uite-asa!
Mmm....dar...altceva?
R: vezi mah filmul!
Mda...si reusesti sa faci puzzelul?
R: Daca esti deshtept reusesti.
Mda...sa vad...
Implicandu-ma intr-o reflectie cu tendinte plastice as egala "creatia" cu un produs al unui pictor. Si anume pictorul asta vazand ca tabloul este de o mediocritate absoluta, ce face el? "Ia sa-l tai nene cu foarfeca in bucatzele, poate asa va fi mai interesant. Iar criticii si ceilalti privitori vor fi pusi pe ganduri astfel. Ca un puzzle ia tot timpul ceva timp de gandit. Ca cica daca te gandesti ce vrea sa insemne este mai interesting. Da! Asa am sa fac! Gheorgheee...adu' mah foarfeca!". Punct si de la capat.
Sau
Ca sa ne dam seama ce buna va fi mancarea ce s-ar putea face (oare???) suntem pusi sa gustam pe rand ingredientele (ca e prea greu de gatit). Si gustam, gustam, tot gustam pe rand alimentele omogene reci, incercand sa aflam gustul respectivului posibil aliment probabil (incert).
Si ce gust are mancarica???
R: Nush nene! (+ o ridicare ostentativa din umeri).
Este la moda asta cu datul de gandit, cu pusul pe ganduri, cu mesajul transmis etc. Sunt de parere (multi) ca daca un film te pune pe ganduri este destept rau.
Draga Piersic Jr, un film bun este un film in care mesajul lui (de preferat biciuitor) este inteles de cati mai multi dintr-astia...cum se numesc? Oameni mah! Oameni! Sau tu pentru cine doreai sa faci filmuletzul? Asa! Sa fie inteles de cati mai multi. Intelegi matalika?
Extraordinar! Cum oameni ca NoOne sau silver_boy (si multi altii) isi naruie existenta si creativitatea in meserii ce nu le reflecta intregul potential creator, iar domnul Jr. isi face de cap intr-o lume in care daca nu ar fi existat relatia, pila, ar fi ramas un Nimeni.
Daca nu esti capabil sa impresionezi printr-un film bun atunci nu te arunca in productii ridicole prin care sa dovedesti ca esti cel mai bun la polul celalalt. Ok?
Nota 2/10. Cum o asa mare nota?
Pai se stie: 1 pct din oficiu.
0.1 punct pentru matchul ala dintre titlu si continut.
0.6 puncte pentru jocul acceptabil al Dorinei Chiriac.
0.3 puncte pentru soundtrack.
Piersic Jr, man, ia-l de manuta pe Terry Gilliam (exceptand omul ce a regizat Twelve Monkeys si alte 2-3 filme) si produceti voi cum stiti filme dintr-astea de pus pe ganduri in Tideland-ul vostru real-life, cinematografic, cum doriti.
Se pare ca in ultimul timp am facut o "pasiune" din vizionat filme proaste. Dar am sa revin la vechea mea triere: sinopsis-actori-regizor. Gata!
Eu imi iau o scurta vacanta de 5 zile; am nevoie de oxigen pentru a putea reusi sa aleg doar ce merita. Si probabil maine imi cumpar si un sac de box sa pot viziona nestresat Eminescu Versus Celalalt.
La revedere!
|