View Single Post
Old 27 Nov 2006, 22:27   #222
Eisuke
Novice

Eisuke

Balkan Spy

Jump in the thread si eu cu uzualul entuziasm al nou venitului.

Ultimul film pe care l-am vazut chiar aseara Balkanski Spijun si este regizat de Dusan Kovacevic care m-a incantat si in trecut cu al sau (mai nou) Profesionalac.

Balkan Spy se deschide cu o scena scurta si aparent inconcludenta in care il vedem pe eroul principal audiat de catre "Securitate" sau cum se numeste la ei in Belgrad aceasta institutie. Evident, astept cuminte un film cu oameni fugariti, terorizati, turnati, inchisi, torturati de catre aparatul represiv al statului comunist. Fals, cu nimic mai fals imi demonstreaza productia asta neasteptata. Kovacevic jongleaza cu tema mentionata dar in scurt timp incepe sa deruleze o poveste care trece rapid prin registrul comic, ironic, sarcastic-interior si se prabuseste fara drept de apel intr-o naratiune paranoica, magistral orchestrata in care cetateanul de rand devine pe rand turnator fara adresa, spion de ocazie si in cele din urma tortionar ad-hoc fara ca institutiile statului sa joace vreun rol. Filmul este exagerat, absurd, cinic dar in spatele lui se afla adevarul, dinstincta posibilitate ca asa ceva sa fie real...

Comedie neagra? Film care vorbeste indirect despre aparatul opresiv comunist si obsesiile care le creeaza? Lectie despre umanitatea pierduta, angst si ura reprimata? Toate astea si mai mult...

Am pus aici coperta DVD-ului pentru voi.