Thread: Teatru
View Single Post
Old 13 Nov 2006, 15:32   #136
Bogie
Guru

Bogie

"Uitarea / L'Oubli", de George Banu, regia Mihai Mãniuþiu
Quote:
""Uitarea" e un text crepuscular, a cãrui forþã stã în ceea ce ascunde... La fel mi-am dorit sã fie ºi spectacolul. În cea de a doua variantã a sa, pe care o prezentãm, acum, în Festival, am bucuria de a-l avea, atât pe scenã, cât ºi în salã, pe autor: martor ºi participant totodatã.
„Spectacolul”, aºa cum excelent a remarcat un comentator drag mie, „e conceput ca o întâlnire între cuvânt ºi dans, dar nu dupã o logicã mimeticã, a analogiei imediate, deoarece limbajul corpurilor nu ilustreazã redundant discursul verbal, ci îl confruntã, mai degrabã, cu zona lui subliminalã, pulsionalã, adãugând puterii de reprezentare conceptualã a cuvintelor un fel de forþã sãlbaticã, de vibraþie psihicã, ce se adreseazã nu atât intelectului, cât afectelor, subconºtientului ºi imaginarului nostru.
Corporalizând întrebãrile ºi neliniºtile autorului, dansul ºi gestualitatea celor doi protagoniºti compun fulgurant secvenþele onirice ale unui posibil rit de trecere, cu morþi ºi renaºteri succesive, încarnând viziuni despre cãderea în golul mnezic ºi încercarea de a te desprinde din el, despre absenþã ºi persistenþã, despre sfâºiere ºi spaimã, despre încremenirea morþii ºi zvâcnetul vieþii.”
Un spectacol realizat sub semnul prieteniei, al iubirii ºi al strãduinþei de a resuscita acea „urmã a fiinþei fãrã fiinþã”, despre care vorbeºte George Banu - ºi care e mândra ºi fragila noastrã rezistenþã în faþa neantului."
Mihai Mãniuþiu

Eh...piesa mi s-a parut a fi mai mult o colectie de aforisme dragute....iar secventele de dans au fost cam lungi...