in ultimul numar din re

ublik dau peste articolul "Dragostea din tei", scris de Oana Darie (in caz ca nu v-ati prins sau n-ati apucat sa dati peste revista (inca) e vb. despre o prezentare a iasului). urmeaza in cele de mai jos o scrisoare rauvoitare:
Draga Oana ,
Ma bucur teribil ca esti ieseanca. Din nefericire, n-ai pic de umor. Orice urma de autoironie din partea ta e prefabricata si cade in ridicol (a te declara ca esti "hitra" e usor de prost gust din partea unei tipe). Sa trecem peste. Din nou, din nefericire (de data asta doar pentru tine), marturisesti ca stai intr-un apartament de doua camere din CUG (cartier muncitoresc). Imi pare rau, la fel de rau cum imi pare ca esti ruda cu Vasile Darie ("mare artist iesean") caruia ii citezi niste versuri de toata jena:"Daca viata-i un pariu/Cu o miza prea riscanta/Cit nu este prea tarziu/Treci prin Iasi macar o data!"). N-am auzit de el si nici Google nu pare a sti (rezultatele cautarii mi-au intors numai referinte la un antrenor de fotbal). Motivele indignarii mele sunt urmatoarele:
1. Toti cei care nu stati in centru aveti un complex real fata de el. Treceti aiurea pe Copou doar cu taxi-ul sau microbuzul si va opriti fie la universitate, fie intr-un club de fite. Niciodata, dar absolut niciodata nu mentionati Copoul cand vorbiti de Iasi. Niciodata nu mentionati Inst. Cultural Francez, de British Council sau de Inst. German. Aveti aceleasi clisee cu Teiul Eminescu si Gradina Botanica.
2. Candva in iasi exista un club numit Cannabis (actualmente Best Club). Lumea se impartea in doua. Cei care frecventau acel club erau oamenii buni. Ceilalti erau aia rai. Totul s-a stricat cand alaturi s-a deschis Byblos(actualmente El Divino) (mentionat de tine in articol). Toti tzaranii cu geci de fash inainte de a o arde "orgiastic" pe ringul de dans, veneau sa-si incalzeasca gatlejurile lor si ale partenerelor cu o vodca ieftina din Cannabis.
3. Candva in iasi exista un club numit Clubul presei. Acolo la un moment dat se faceau legitimatii ca cei veniti cu fesurile pe cap si cu roseata in obrajiori(de la aburii de vin prost, "adus de acasa") sa ramana afara. degeaba, au invadat si acel loc.
4. Locul cel mai bun pe care-l gasiti voi pe hartia iasului e Mallul. Acolo gasiti voi, kipurile, cele mai bune restaurante, pizzerii si e locul vostru de promenada. Datorita lipsei vostra de imaginatie, mi-a fost mereu usor sa va evit. La fel de usor cum v-am evitat cand stiam ca sunteti cu siguranta la Casa Lavric. Rusticul a facut mereu parte,inevitabil, din natura voastra.
5. Insirati ca pe margele nume de muzee, teatre, biserici dand cu copy-paste din ghidul iasului sau din amintirile parintilor. Multe din ele nu mai exista(cele care exista poarta numele de "Vechi" in denumire) . Aceeasta situatie usor jenanta nu va face mai reticenti cand afirmati cliseul ala cu "capitala culturala". Unul din putinele lucruri onorabile, gen asoc. Vector a lui Matei Bejenaru nu va spune nimic. Iar desi editura polirom e una din cele mai prestigioase din tara, cele mai mare vanzari tot la carti de genul " cum sa iti decorezi feng-shui apartamentul" le faceti.
6. Va dati urbani si la terase simandicoase faceti glumite vorbind moldoveneste : "mai ritane, treshi incoa' si pun oleaci ghioaga pi tini! Apai dijeaba ti trimeti ghiata ma-ta la scoali?" Radeti cu pofta, dar acasa tot asa vorbiti. Ceea ce credeam in naivitatea mea ca seamana ca roseata din obrajii ibovnicelor lui Cehov e pura fantezie.
7. Cele mai jenante petreceri le faceti prin camine unde, ciudat, va simtiti cel mai bine la hore. Un amestec de vivacitate tzoparlaneasca mai rar se gaseste.
8. Niciodata nu v-am vazut la cinema. Mereu, in nesimtirea mea, am fumat nestingherit, singur, la filmele lui von trier.
9. Sarbatoare definitorie a Iasului e Sf. Paraschiva unde toti (cand spun toti ma refer la TOAAAAAAAATA moldova) se imbata, tzipa, urla, danseaza si se holbeaza la focurile de artificii. V-am privit cu dispret cum ati invadat in betia voastra centrul orasului.
m-am plictisit. cer scuze pentru ton.