View Single Post
Old 12 Oct 2006, 12:54   #155
Terror_IST
Guru

Terror_IST

Deschisesem un topic despre "Session 9" la Horror dar in urma boicotului lui Nightwane (pe care il sustin), nu mai e. Dar do tell, pe cine copiaza Mr. Brad Andesron? Din punctul meu de vedere esenta filmului nu e finalul, ci modul in care se suprapun cele doua povesti: cea de pe banda si cea din realitate. Privind in paralel ai impresia ca ai de-a face cu ceva ancorat in supranatural (o forta negativa care isi face simtita prezenta in azil, in genul "Blackstone Chronicles" de la John Saul) cand, de fapt povestea de pe banda vine in completarea celei din realitate, aducand solutia problemei. Stres, frustrare, alienare, furie, crima.

"One Hour Photo" vine de la Mark Romanek, tipul responsabil pentru http://www.youtube.com/watch?v=Je_vRAFrRhQ, deci dpdv vizual omul stie meserie.

La recomandarea lui Ambra Blu (adresata lui Bubu, cred) am vazut "Tsotsi" despre care habar n-aveam ca a luat Oscar pentru cel mai bun film strain in 2005. Un tanar sud-african porecilt Tsotsi (in traducere golan/borfas) conduce o gasca de hoti care locuiesc intr-o periferie saracacioasa a Johannesburg-ului si castiga bani jefuind oamenii la metrou. Dur, cu o privire de gheata Tsotsi treuie sa-si tina sub control echipa dar si sa incerce sa ramana lucid in timp ce traume din copilarie ies la suprafata. Regizorul ne prezinta o Africa de Sud construita pe contraste: orasul luminos, cu cladiri inalte de sticla si suburbiile cu case cu sisteme de alarma si garaje cu masini de lux in antiteza cu periferia unde oamenii locuiesc in baraci fara apa curenta sau curent electric. Tsotsi nu este dect un produs al societatii, o victima colaterala a unei lumi macinate de SIDA si de violenta. Un copil descoperit pe bancheta din spate al unei masini furate ii trezeste sentimenta paterne dar si trairi contradictorii iar personajul se vede in fata unei dileme morale: sa continue o existenta in promiscuitate sau sa obtina iertarea/mantuirea printr-o fapta altruista. Mai uman decat "Cidade de Deus" filmul ofera un tablou asupra unei lumi prea putin cunoscuta. Cred ca in sfarsit o sa incerc si eu "Enfantul" Dardenne-ilor.