@ Eddie
ciudata e exprimarea ta. a trebuit sa il citesc de 6 ori (pe numarate) si tot nu sunt sigur ca am inteles.
publicatiile criticilor nu sunt facute, din principiu, pentru marele public, sunt destinate unei categorii de initiaiti in ale filmului, in ale literelor, de la semicultivati in sus

... ca doar nu o sa stea tataie de la Puiestii din Vale sa citeasca Dilema.
@ Alex Leo Serban
eu cred ca nu e deloc deplasat sa se foloseasca termentul "util" in cazul criticii sau al culturii in general. chiar cred ca ar trebui sa subliniem mai des ideea de utilitate (nu una de natura pragmatica, evident), dar ma tem de riscul izolarii oamenilor de cultura, a marginalizarii lor din pricina asta. si chiar tu dai un raspuns: "c rost are critica? acelasi p care-l are gindirea in general"
si cum e cu influenta criticii asupra creatiei? de ce nu are? da in interviurile si discutiile cu regizorii nu aduceti vorba despre scaparile fillmelor?
oricum nu cred ca regizorii, sau creatorii cum zice amicul de mai sus, ar avea vreo obligatie ca sa plece urechea pe la ce se vorbeste aici, sau pe la ce zic criticii, dar credeam ca ar fi in interesul lor sa afle parerea poporului. mai ales ca, ascuns dupa nume fictive e mai sincer decat cercul lor de cunostinte cu pareri obligatoriu elogioase.
O fi vreo tehnica de autoaparare a regizorilor ca sa nu fie destabilizati, sa nu se piarda in opinii. la asta nu ma gandisem. Adevarul e ca pe aici se aplica proverbul "cate bordeie atatea obicee". s-ar putea sa ii tulburam :oops: