Originally Posted by MinRep:
Am o singura mare dezamagire in legatura cu "A fost sau n-a fost?": titlul te duce cu gandul la intrebari mai profunde despre ce s-a intamplat cu 16 ani in urma in Romania, despre Revolutie si evenimentele care au urmat. Dar si asa e bine... cu trei moldoveni care incearca sa aduca glorie revolutionara micului lor oras. (heh heh heh)
|
nu stiu, cred ca esti putin dur in prima parte a mesajului tau - despre chinezul 'diletant' s.a.m.d. porumboiu aduce pe ecran (ma risc sa spun) unele din cele mai pitoresti portrete din filmul romanesc: batranul popular printre locuitori pentru ca se imbraca in mos craciun (fata, mimica actorului, totul, sunt de antologie), profesorul betiv, care, dintr-o minciuna spusa fara rea intentie se trezeste cu tot orasul in cap, chinezul (acuma, gimme a break ! :lol: unde gasesti actori chinezi in romania; banuiala mea e ca oricum tipul NU era actor).
nu stiu de ce, dar umorul lui m-a dus cu gandul la comediile lui caragiale, la aceeasi comedie de caracter nemiloasa... filmul nu este despre revolutie*; este o satira a vietii din orasul romanesc din provincie (vorba ceea: 'traiesc in romania si asta imi ocupa tot timpul'). si mi s-a parut ca, in anumite momente, frizeaza geniul.
*la fel cum, de altfel, nici 'cum mi-am petrecut...' nu este un film despre revolutie (care ramane o kestie de fundal), ci o rememorare nostalgica a unei epoci si a unei varste (

oau !). este, however, mai contextual decat filmul lui porumboiu.