View Single Post
Old 02 Oct 2006, 23:34   #80
Coshava
Veteran

Coshava

I N C R E D I B I L !!!!

Am fost sa-l vad, sa-l pipai si pot sa spun ... ca ESTE !!!

Am reusit sa vad filmul care face sa para "productia" lui Nicolaescu "15" un adevarat film de Oscar nu alta - atit e de prost !! Incredibil - dar adevarat !!

Am zis prost ? Scuze ... e un compliment.

In principiu la un astfel de film analiza obiectiva e dificila, daca nu chiar imposibila din cauza "implicatiilor ideologice" din spatele temei alese. A spus careva ca filmul ... e prost-prost ? E un nostalgic ordinar înseamna !
Ca na ... asa, o nostalgie mai "rafinata" si strict delimitata s-ar putea permite ... :lol:

Cred ca singura abordare posibila ar fi despartirea în doua :
1. Critica mijloacelor artistice.
2. Critica "logicii interne" a actiunii din film.

La primul punct ... e simplu de tot. Pelicula e filmata pur si simplu incredibil de prost - faptul ca un microfon tot apare in partea de sus a cadrului e probabil cel mai nesemnificativ aspect. Dincolo de asta ... filmari din unghiuri care probabil se vor îndraznete si sugestive, dar nu prea fac altceva decît sa fragmenteze într-un hal fara de hal filmul ( de aici cred ca vine impresia de "colectie de clisee" si nimic mai mult ), taraganari fara sens pe anumite aspecte colaterale ( precum cheful de botez ), o nepermisa tratare cu rapiditate si usurinta a altora ( mersul cu trenul si trecerea Dunarii - personal mi se pare complet NEPERMIS si de-a dreptul jignitor cît de repede e expediata aceasta secventa :? - care putea lesne constitui unul din momentele de referinta ale filmului ), "faze" ce se vir simbolice dar par doar nefiresti si fara sens ( visul cu roata de cascaval - ca în melodia lui Andries, balonul de guma straina facut de copii care se înalta ... singur - desi pare mai adecvat vîrstei sa arate mai degraba ca un copil poate încerca - doar e momentul viselor, nu ? - sa urce odata cu el decît sa dea drumul la ceva de valoare ) etc, etc.
Metafora din final - cu copilul care merge într-o masina asa ... spre a stabili o legatura cu lumea "mai buna" unde deja era sora sa, într-o masina, care chiar daca e hîrbuita, contine numai copii în vreme ce cei mai în vîrsta stau doar pe margine - pica pe acest esafodaj mai degraba ca o gluma rasuflata si chinuita si un contraexemplu decît ca o valorizare de ansamblu.

S-ar mai putea spune mai multe, probabil o sa revin ...

Mai daunatoare însa mi se par scaparile tinind de logica interna a filmului. :sick:
Primo - ce securist care se respecta cît de cît era atît de imbecil sa stea într-o mahala infecta ( asa de infecta ca devine loc de deportare pt. un posibil "detinut politic" ) ???? :shock:
Haideti fratilor - nu suntem în ... 2009, cînd e trendy sa stai în suburbie - ci în 1989 cînd în mahala stau doar m necalificatii.
Secundo - eu am cunoscut fii de securei si activisti de partid si cu ei spuneau cele mai porcoase bancuri cu Ceasca. Jur ! De ce dracu' fiul de securist trebuie sa fie neaparat : las, mincinos, nitelus pervers etc, etc ?? :?

Salvare temporara - ca poate cade netul.
Coshava is offline   Reply With Quote sendpm.gif