Guru
|
va recomand...
cel mai simpatic articol dspr "Mari romani":
Adrian CIOROIANU
Scrisoare deschisã, uºoarã, de varã, cãtre Mãdãlina Manole
Dragã Mãdã (permite-mi sã fiu direct, ca-ntre colegi de generaþie, chiar dacã tu eºti, se înþelege, mult mai tînãrã), încep scrisorica mea mãrturisindu-þi cã, uºor invidioºi, în aceastã clipã o mare parte a cunoºtinþelor, prietenilor ºi rudelor mele se întreabã ce mi-o fi venit de-þi scriu! Unii vor spune: da’ de ce n-ai scris despre Zizou Zidane? – iar eu le voi rãspunde cã despre acest ciumete nu pot scrie, într-atît mi se pare de penibil acel henþ cu capul (sã-i spun aºa) pe care l-a fãcut în coºul pieptului unui italian, tocmai pe cînd boºii de la FIFA se pregãteau sã-l declare cel mai bun jucãtor al Mundialului. Alþii dintre cei care mã cunosc vor spune: da’ de ce n-ai scris despre ducele de Edinburgh? (tata-socrul lui Lady Di, îl ºtii!), cel cu gluma cu orfanii români – iar eu le voi spune cã acestui (cum sã-i zic, sã nu-l jignesc?) ciumeþel nu prea se face sã-i dãm atenþie: omul are o vîrstã, alþii ca el ciupesc cameriste, alþii au, dimpotrivã, bun-simþ. ªi-apoi (gîndeºte-te) nu ºtiu dacã toatã vina aparþine lui tata-mare de la Londra sau dacã nu cumva o împarte cu unii bunicuþi din Bucureºti care, de 15 ani, cum vine vreo persoanã mai VIP prin þarã, hop-þop o plimbã prin orfelinate (întrebaþi-l pe Michael Jackson, amãrîtului i-a plãcut într-atît cã a vrut sã repete experienþa ºi-acasã la el!), ºi aºa ne-a mers buhul de þarã a copiilor abandonaþi, drept care iar ne cer la Parlamentul European sã reluãm adopþiile – etc., nu vreau sã te plictisesc. Revin: Mãdã, eu am ales sã-þi scriu þie azi – ºi eºti pe o listã f.f. selectã, pînã acum am mai scris doar dlui Vãcãroiu ºi Patriarhului Teoctist! – pentru a te felicita cã în clasamentul celor 100 de mari români tu ai ieºit a 44-a! În glumã fie spus, i-ai bãtut la fund pe Noica (al 99-lea, pricãjitul), pe Ciprian Porumbescu (al 95-lea, debusolatul!), pe Marin Preda (al 72-lea, complexatul!), pe Nicolae Bãlcescu (al 69-lea, hi-hi!), pe Titu Maiorescu, pe Kogãlniceanu, pe imposibilul ãla de L. Blaga (ce zile fripte ne fãcea ãsta la Bac, ne-ai rãzbunat!) ºi, dacã te mai sforþai puþin, îl rãdeai ºi pe Nichita Stãnescu (al 42-lea, cîte grade îi plãceau lui pe limbã)! Dar asta nu-i nimic, Mãdã: dintre toate femeile care au trãit vreodatã între Burebista ºi Bãsescu, ºi sã tot fie vreo 250 de milioane (zic ºi eu, nu mã pricep la calcule, am terminat liceul de filologie), ei bine, tu eºti a 3-a! ’Þ-imaginezi?!
Puteai sã-l razi ºi pe Nichita, dar ai fost finuþã!
Le-ai umilit pe Maria Tãnase (a 91-a) ºi pe Elisabeta Rizea, aia cu partizanii (a 58-a), ai bãgat-o-n riduri pe Ana Aslan (a 49-a), ai mãturat pe jos cu alte contemporance de-ale tale! Doar douã femei þi-au luat faþa: Nadia ºi Regina Maria. Discutabil! Una, cã Nadia are copil de crescut ºi reclame petroliere de fãcut, nu cred cã te va mai concura. Cît priveºte regina, l-ai auzit ºi tu pe scriitorul Agopian: tipa era cam puncte-puncte, a fãcut trei copii cu amantul etc. Dacã nici o reginã nu e femeie de casã, zi-i sã mai ai încredere în cineva! Nu conteazã cã scriitorul a greºit numãrul copiilor, foarte probabil ºi paternitatea lor sau cã bîrfe de-astea mîrlãneºti nici mãcar nu-s originale! Uite, îþi propun ca odatã, cînd te vei întîlni cu dl Agopian, spune-i aºa, ca de-un pamplezir, cã Sara aia (ºtie dumnealui care) era o chelneriþã beþivã ºi care mai scãpa ºi pe centurã – sã vedem, îi place? Dragã Mãdã, ºtiu cã nu þi-e uºor. Unii, galbeni de crivdã, vor spune cã ai trimis tu însãþi zeci de e-mail-uri ºi cã þi-ai pus familia sã dea sms-uri în draci. Lasã-i sã fiarbã! Spune-le cã ai fanclub! Dacã guru Bivolaru a ajuns al 20-lea mare român ºi e mai tare decît Regele Ferdinand, Ionel Brãtianu ºi Decebal la un loc, îþi cam dai seama ce varzã, viezure ºi brînzã a fost sistemul de vot! Ca sã nu-þi mai spun (da’ rãmîne între noi!) cã eu cred cã s-a fãcut o mînãrie cu Ceauºescu – tocmai el, hop, s-a oprit pe 11, primul cãzut sub linie? Oare tu chiar crezi cã merituosul pastor Wurmbrand (despre care 99 perioadã 9 la sutã dintre români acum au auzit!) are votanþi mai mulþi decît nostalgicii iepocii ºi decît suporterii Stelei? Haida-de, asta sã i-o spunem lui Mutu, care s-a oprit fix la mijlocul drumului (50), negînd abrupt maxima epocalã pe care, într-un moment de cruntã spiritualitate, a slobozit-o moderatoarea Irina Pãcurariu: „avem mai mulþi iubitori de fotbal în România decît diabetici, ceea ce e ºi bine“ – dînsa explicînd în felul acesta cu ºuviþe blonde de ce fotbalistul Mirel Rãdoi (21) e mai tare decît savantul Paulescu (31)! Dragã Mãdã, dacã preþul pentru aceste revelaþii e de 600.000 de euro, înseamnã cã acest coºmar hazliu din oglindã se va sfîrºi decent doar în cazul în care, în ciuda tuturor aºteptãrilor, cel mai mare român ar ieºi neamþul Carol I, binecuvîntatã fie-i memoria, cã de 100 de ani ne tot strãduim sã stricãm ce-a fãcut el ºi încã n-am reuºit pe de-a-ntregul! Iar în ceea ce te priveºte, relax: fatã dragã, nu fi tristã, ºtiu cã e un dat – fãrã tine nu se poate top adevãrat!
(in Dilema veche nr 129)
|