View Single Post
Old 08 Jul 2006, 11:20   #34
Nae
Dead Man Walking

Nae

Send a message via Yahoo to Nae
neata, everyone... da, ultima zi de festival, si din pacat nu ajung sa vad un film pe care am vrut neaparat sa-l vad... de fapt, sunt doo. Lonesome Jim, de Steve Buscemi, si Reprise, de Joachim Trier. pacat.

anyway, pentru astazi mai am inca 4 filme, si ieri am mai vazut doo.

The Wild Blue Yonder, by Werner Herzog.

un film pentru BBC si Canal+, facut sa fie semi-documental, dar purely fictional... se numeste oricum din generic deja un: sci-fi fantasy.
daca va intrebati cum se poate asa ceva, filmul asa va arata. si nu o face in your eyes, ci te lasa mai intai sa te astepti la un feature-film, si il umple incet incet cu materiale documentaristice, care de fapt creaza toata starea filmului.
Herzog nu incearca sa spuna o poveste, ci incearca numai ca comunice un mesaj. si o face clar, cu ajutorul unui personaj. actorul Brad Dourifovi joaca foarte bine un monolog al unui extraterestru, care povetseste despre drumul lui sper panamt, si cum aici a gasit ce-a lasat in urma pe planeta lui... si asa intram intr-o lume destul de ciudata, pentru ca avem profesori de la Harvard care ne povestesc ecuatii matematice despre velocitatea planetelor, si cum poti acelere folosind chestia aia, sau japonezi ciudati care spun de teorii de calatorie in spatiu... toate aceste lucruri sunt materiale documentaristice....
desi cateva din ele sunt chiar haioase, marea parte a filmului sunt matriale filmate in spatiu sau submarin, care arata o splendoare necunoscuta pentru noi, spectatorii. 'The Wild Blue Yonder' este planeta natala a ailienului, si de fapt o metafora pentru cat de mare si cat de impresionanta este lumea din jurul nostru, si cum noi, oamenii de fapt nu suntem nimic... dar totusi, ne credem 'the masterpiece of creation'.
exista momente plictisitoare in film, asta mai ales daca nu te lasi dus de ceea ce vezi, de imagini. soundtrack-ul este din cand in cand prea mult, si prea prezent, ceea ce deranjeaza ingrozitor. dar ca film, mesaj si fel de-a impacheta asa o ideie tezista, este superb....numai ca nu tine spectatorii in sala... adica inafara de mine, au mai ramas numai alti 30 de insi dupa 80 de minute de vizionare. ceea ce este pacat.
mi-e mi-a placut, sunt si fan Herzog, dar si pentru ca m-a prins. 8,5/10

Volver, by Pedro Almoldovar.

mda, un film foarte usor, facut frumos, si povestit lejer. cel mai film pentru frizerite vazut in acest festival.
sincer, cand am intrat in sala, mi-a fost frica... 120 de minute de transvestite, homosexuali, sau sexually deranged people would have been a lot to cope with... dar n-a fost asa. Penelope Cruz superba, cu o prestratie buna, si cu un personaj atat de lejer, incat nu puteai sa ne te simti bine vazand filmul.
cam asta este starea generala a povestii. desi mor oameni, si desi exista cateva complicatiuni in script, povestea este povestita asa de lejer, incat nimic nu te deranjeaza. are un sentimentalism usor, si plin de umor. nu zgarie, nu raneste, nu displace.
sia sta m-i s-a parut de fapt ingrozitor. adica, un film care nu te ajuta cu nimic in viata. un film 'pentru femei', cum zicea Penelope Cruz, care nu prea au ce face acasa... aproape un fel de telenovela packed into a feature film, filmat bine, si cu o mise-en-scene superba. experienta regizorului se vede cam in fiecare scena, si stilul de povestit este matur, format si complex. dar scenariul... poate ca nu este scenariul, ci felul in care si-a ales sa-l povestesaca. dintr-o drama de familie, Almoldovar a scos un film superficial, ca un balon... dar nu a pastrat substanta si duritatea care era in scenariu.
intr-un fel, mi-a placut, tocmai pentru ca nu m-a deranjat deloc. dar cand am isit din film, m-am gandit: what the fuck did i see for 2 hours....?
cam asta e impresia generala. toate femeile in lacrimi, aplaudand furtunos, si toti barbatii trezindu-se de zgomotul inceput brusc. 6,5/10

ok.... so, cam asta a fost pe scurt ziua mea de ieri... ca m-am lungit cu diferiti critici de film la discutii, si c-am dormit numai 3 ore, that's something elese... but, i need a coffee... alora, va scriu azi, sau poate maine despre filmele de acuma, si inchei festivalul asta. ciao.
Nae is offline   Reply With Quote sendpm.gif