View Single Post
Old 28 Jun 2006, 12:18   #54
Coshava
Veteran

Coshava

Originally Posted by Pitbull:
{...}iar "Dacä se naste normal, îl împusc" {...}

Aici e ceva ce eu nu am priceput deloc. O.K. - vrea sa-si impuste copilul daca ar fi "normal" pentru ca sa nu se chinuie ulterior ( in copilarie, adolescenta, tinerete etc ) sa se adapteze/sa supravietuiasca intr-o lume mizera, populata de jigodii umane, etc, etc.
Totusi aici mi se pare ceva ( foarte ) neclar : in limba romana "normal la nastere" se refera la situatia cind nu exista o tara genetica ( observabila ). Se intelegem cumva ca restul personajelor din societate se comporta cum se comporta de abject/slugarnic/umil/etc pentru ca :

a) au facut si fac in continuare compromisuri cu "regimul" sau il slujesc;
b) au o rindul lor astfel de "tare" genetice ( ceea ce in fond i-ar scuza intr-o mare masura ) ?

Nu de alta - dar, dupa cum se vede din restul filmului, regimul nu se bazeaza/nu exploateaza oameni "anormali de la nastere", ci pe indivizi pe care i-a pervertit in cursul vietii. Pe undeva, daca ia logic, sunt de parere ca de fapt concluzia cu pricina - desi e socanta si de efect pe moment, vine asa ... ca o lovitura sau mai degraba ca un scuipat final pe fata Societatii in ansamblu ( ceva de genul "Nu meriti altceva decit un handicapat - Societate/Regim imputit !" - e insa in totala contradictie cu restul filmului !! :oops:

Tot ca opinie/preferinta personala - drama adevarata era daca il arata pe copilul cu pricina peste 25 de ani ... capitan de Securitate. Sau prim-activist la UTC. Etc, etc ( iar parintii sa fi spus, mihniti si constienti ca nu mai au ce face in acel moment, "Mai bine il impuscam dupa nastere/dupa ce a luat prima data premiul I ..." :sick: ).

Scuze ca m-am lungit in comentariu - probabil ca trebuia/trebuie un paragraf special. :oops:
Coshava is offline   Reply With Quote sendpm.gif