View Single Post
Old 28 Jun 2006, 10:06   #50
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Asa, da - acum väd articolul lui Gorzo într-o perspectivä mai completä.

Hailantä cestie:
"Asfaltango"... (apropo, poate vä întrebati de ce-l tot ortografiez asa; e un päsärel al meu, pentru cä initial Nae a vrut, insistent, ca ASA sä se scrie titlul; ulterior a renuntat, dându-si seama cä, totusi, avea s-aparä peste tot în douä cuvinte, si iesea bramburealä; dar ideea mi-a pläcut, asa cä mäcar eu sä i-o duc mai departe... )
Deci, "Asfaltango" este, într-adevär, o comedioarä de moravuri (lucru deloc surprinzätor, din moment ce genul teatral favorit al lui Nae e vodevilul!) Si, da, în comparatie cu nivelul lui "E Pericoloso..." si, putin mai jos, al "Filantropicii", este cam rasolit. Numai cä si acest film relevä din plin principala calitate a lui Nae: PROFESIONALISMUL. Bäiatul ästa stie sä construiascä o poveste, s-o spunä, s-o articuleze în secvente, sä structureze fiecare secventä, sä-i facä mizanscena, sä punä camera si sä filmeze - si, fiindcä-i nesimtit totalmente, mai si monteazä bine ce-a filmat! Pe când la Pintilie, toate aceste deziderate functioneazä mult mai nesigur si inegal: o secventä bubuie, alta schioapätä; un cadru o plesneste, altul o läläie; la un unghi zici "Doamne, de unde l-a scos???", la altul, "ce-a pätit, dom'le?"; povestea ba se-adunä, ba se dezghioacä din tâtâni; dialogul e ba biciuitor, ba logoreic; obscenul, sordidul, urâtul, crudul, sunt ba fascinante si dureroase, ba gratuite si ostentative... Desigur, în "Balanta", toate aceste stângäcii si inconsecvente apar cel mai atenuate - dar tot îndeajuns pentru ca, strict profesionaliceste, sä plasez filmul sub comedioara de moravuri mai bine lucratä a lui Nae.

Plus (aici voi fi scurt - pentru cä-i asa de muuult de vorbit!), atitudinea artisticä. Nae e mult mai putin artist decât Pintilie, si mai mult meserias. Nae nu prea are fior, dar substanta lui de fond e onestä - printre altele, de-aia i-a si iesit asa de bine "E pericoloso...": initial, se voise o simplä satirä socialä despre viata "culturalä" din Caracal - dar pozitia echilibratä a autorului i-a creat o energie proprie, foarte coerentä, care l-a propulsat mai sus decât îsi propusese.
In schimb, Pintilie e FOARTE ARTIST. E un artist atroce. Vorba ceea, "simte enorm si vede monstruos". Numai cä... am mari dubii cu privire la echilibrul acestei ecuatii; îmi dä senzatia cä "monstruosul" se insinueazä anormal de mult si în simtire, dincolo de viziune... si-l face sä-si piardä controlul atât ca artist, cât si ca meserias. Mä dezgustä tezismul unei concluzii ca "Lasä-i sä moarä prosti!" (Caragiale era mult prea sentimental pentru o asemenea "simtire"), iar "Dacä se naste normal, îl împusc", desi m-a lovit pläcut (în sens masochist) la vizionare, ulterior s-a cam rästurnat. Adicä, dä-o-ncolo, dom'le, chiar asa? Päi hai sä ne-mpuscäm toti! Hai pe falezä la Vama Veche si sä ne-aruncäm în mare, ca lemmingii (care, de fapt, nici äia nu se-aruncä-n mare!)
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif